Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-14 20:00:00

Ha ennyi a jó ember, mi lehet a baj?

A magyarok zöme jószívű baleknak tartja magát

A magyarok kétharmada szerint hazánkban az embereket a bizalmatlanság jellemzi, állítja a Sonda Ipsos kutatása. A megkérdezettek 64 százaléka szolidárisnak tartja magát, de szerintük ez egyoldalú.

A Sonda Ipsos legutóbbi felméréséből egyértelműen kiderül: önértékelésünk alapján mások iránt bizalmat érző és segítőkész társadalom vagyunk. Ugyanakkor az is kiderült: a magyarok nemzeti karaktervonásának inkább a bizalmatlanságot és segítségnyújtás hiányát tartja a lakosság – mindkét negatívumot nagyjából kétharmadnyian említették.

Nem kapjuk vissza, amit adunk?

„Az én nyitott és adakozó vagyok, de ezeket a szívességeket nem kapom vissza másoktól” gondolkodásmód tízből négy magyarra jellemző – nyilatkozta a mindennapi.hu-nak Závecz Tibor véleménykutatási igazgató, aki szerint ezek a legfontosabb megállapításai annak március második felében készített kutatásnak, ami az ország 15 év feletti népességét reprezentáló 1050 fő személyes megkérdezésével zajlott.

Megtudtuk: a lakosság közel 64 százaléka úgy tekint magára, hogy bizalommal van más emberek iránt. Igaz, elég sokan, 32 százaléknyian bevallják, hogy hétköznapjaikat a bizalmatlanság légkörében élik. A fiatalok optimistán és nyitottan indulnak az életnek: 74 százalékuk bizalmat érez embertársai iránt, 26 százalékukat jellemzi inkább a gyanakvás. A magyarok többsége alapvetően nyitott mások irányába, de a kutatás adatai azt is jelzik, hogy ezt nem igazán kapják vissza: 67 százalék szerint hazánkban ugyanis az embereket inkább a másokkal szembeni óvatosság, visszafogottság jellemzi, s 32 százalék gondolja azt, hogy nálunk inkább a bizalom légköre uralkodó.

Akik bizalmatlanok, az őket körülvevő világot is ilyennek látják. Akik pozitívan viszonyulnak másokhoz, fele részben ugyanezt tapasztalják, felerészben viszont bizalmatlannak tartják a szűkebb s tágabb környezetüket. A magukat nyitottnak, a magyar társadalmat viszont alapvetően zártnak tekintő csoportba a lakosság valamivel több, mint 36 százaléka tartozik, ez különösen a fiatalok körében jellemző.

Húsz százalék bevallja, hogy önző

Az igazgató elmondta: a megkérdezettek 79 százaléka szolidárisnak tartja magát, ám a lakosság 21 százalékát a saját problémái foglalják le, embertársai gondjai kevésbé. Az önképet és a társadalmi helyzetképet éles kontúrok választják el. A saját jellemzéseik alapján adakozók, nagylelkűek az emberek, viszont általában inkább az önös érdekek túlsúlyát tapasztalják. Úgy érzik: adnak, de nem kapnak. A lakosság 63 százalékának ugyanis az a tapasztalata, hogy a magyarok inkább önös érdekeiknek megfelelően cselekszenek, mások megsegítése nem igazán fontos számukra.

Akiket a saját problémái kötnek le, azok szerint az emberek hazánkban olyanok, mint ők: nem igazán segítőkészek. A mások problémáira figyelmet fordítóknak csak 44 százaléka tapasztalja azt, hogy mások is hasonlóan pozitívan viszonyulnak embertársaikhoz. 54 százalékuk viszont azt érzékeli, hogy a magyarok mások gondjaival nem foglalkoznak.

Némi logikával kikövetkeztethető, hogy az emberek többsége túlértékeli saját szívjóságát. Ha ugyanis a lakosság 64 százaléka valóban szolidáris lenne, hazánkban egészen más volna a légkör. A mindennapi.hu egy korábbi szavazásán, amelyben csaknem ezer válaszadó vett részt, a hajléktalanok sorsát firató kérdésünkre 42 százalék ezt az opciót választotta: „Bocs, de nem érdekel”.

(mi) 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.