Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-24 15:14:00

Sarkozy:az internet ne legyen az új vadnyugat

A leggazdagabb államok a világhálót is ellenőriznék

Sarkozy a G8-csúcstalálkozó keretében tanácskozásra hívta a világ legbefolyásosabb internet-vezetőit, hiszen úgy véli: a világhálót mind inkább jogi ellenőrzés alá kell vonni.

Párizsban gyűltek össze a világon ismert, leghatalmasabb internet- és médiaguruk egy kétnapos találkozóra, vendéglátójuk pedig nem más, mint a francia elnök: Nicolas Sarkozy. A Google, a Facebook és a Microsoft vezetői az internet jövőjéről egyeztetnek, a világhálóval kapcsolatos dilemmákat vitatnak meg a politikai döntéshozókkal. A központi kérdés: milyen mértékben szabályozható a világháló működése.

A találkozóval kapcsolatos következtetéseket várhatóan a G8 csúcstalálkozó folyamán, még ezen a héten prezentálják a résztvevők számára Deauville-ben, a francia üdülőparadicsomban. A találkozó kérdéseire felfigyelt e a BBC szakértője, Christian Fraser is, aki rámutatott: ez az első alkalom, hogy a leggazdagabb nemzetek, a G8-ak vezetői az internetről tárgyalnak.

A tudósító szerint egyértelmű, hogy a tanácskozók között két jövőkép verseng egymással, az egyiket a tipikusan új cégek képviselik, mint a Google vagy az Amazon, akik az adott kormányzatok szabályzásait teljesen elfogadják, együttműködőek. A másik nézet ma már mind gyakrabban előfordul Európában is, elsősorban az internetre, mint kormányzatoktól független önálló dimenzióra fókuszál, felhasználva a világháló ellenőrizetlenségét. A francia elnök ez utóbbival kapcsolatban többször is megnyilatkozott már.


Washington másképp látja, mint Párizs

„Az internet új terület, ami kész arra, hogy meghódítsák. Ám nem szabad, hogy ez vadnyugattá változzon, nem lehet olyan terület, ami kívül esik a jogi szabályzáson, ahol bárki, korlátozások nélkül fosztogathatja a mások által készített alkotásokat” – vélekedik a világhálóval kapcsolatban Sarkozy. Az Egyesült Államok kezdetben vonakodott attól, hogy az internet jövőjével kapcsolatos tanácskozás a G8-csúcstalálkozó elé kerülhessen.

Barack Obama nemrég a témával kapcsolatban határozottan fejezte ki a véleményét: különösen fontosnak tartja a szabad internet azon szerepét, amit az USA gazdaságában és külpolitikájában tölt be.

A magánélet védelmének, a szerzői jognak, a versenyjognak és a szólás szabadságának kérdése a közelmúlt eseményei kapcsán mind inkább előtérbe kerültek. Az internet adta kommunikációs lehetőségek jelentős szerepet játszottak a Közel-Kelet és Észak-Afrika felkeléseiben, ahol a közösségi hálózati oldalak aktivistákat mozgósíthattak, és korlátlan lehetőség nyílt az eseményekkel kapcsolatos információk, vagy akár képi anyagok gyors közzétételére is.

 

BBC News / Illyés Szabolcs 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.