Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-18 10:48:00

Nagy Andor nem akarja, hogy alkotmány rögzítse: víz és föld csak magyarhoz kerülhessen

A kormány szerint serényen védik a vizet és a földet

A KNDP-s Nagy Andor szerint az új Alkotmányban nem szükséges rögzíteni, hogy ivóvíz és termőföld csak magyar személy vagy önkormányzat tulajdonába kerülhessen. A fideszes Font Sándor úgy véli: a kormány már eléggé védi a természeti kincseket.

Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón a Jobbik egyik, Alkotmányra vonatkozó – a hazai föld- és vízkincs védelmét célzó – módosító indítványára utalva kijelentette: a radikális jobboldali párt arra játszik, hogy elfogadtasson egy olyan jogszabályt, amely nyilvánvalóan ellentétes az unió szabályaival. Font szerint a jobbikosok célja ezzel az, hogy ennek kapcsán elindítható legyen Magyarország kilépése az EU-ból.

A képviselő szerint a kormány a termőföld jogszabályi védelmének ügyét kiemelten kezeli: jogszabály született azzal kapcsolatban, hogy további három évig külföldiek ne vásárolhassanak magyar termőföldet. Ez szerinte egy döntő lépés, hiszen jelenleg három év álla a törvényhozás rendelkezésére, hogy olyan földtörvényt dolgozzanak ki, amivel a spekulánsokat távol lehet tartani a földpiacról. Az elfogadásra benyújtott alkotmány egyébként tartalmazza, hogy a földtörvény kétharmados jogszabály legyen. Az államot jelenleg első helyen illeti meg az elővásárlási jog.

Nagy Andor szerint az alaptörvényben nem lehet, és úgy véli nem is szükséges kimondani a tényt, hogy ivóvíz és termőföld kizárólag állami, önkormányzati, vagy magyar természetes személy tulajdonába kerülhet. Kijelentette: a vízközművek állami és önkormányzati tulajdonban vannak, ezeket természetes személyek nem tulajdonolhatják.

-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.