Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-15 13:28:00

A Magyar ünnepet kritizálják a kereszténydemokraták

A KDNP nem tett le Alföldi menesztéséről

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár számára minden ésszerű határidő lejárt, hogy Alföldi Róbert menesztése ügyében lépjen.

A Kereszténydemokrata Néppárt keddi közleményében felidézte, hogy 90 napja követelik a Nemzeti Színház igazgatójának menesztését, miután "Alföldi Róbert szívesen látta volna a Nagy-Romániát ünneplő románokat a magyar kultúra legfőbb színpadára, és olyan célra kívánta biztosítani a teátrumot, amely súlyosan sértette a magyar nemzeti közönség jelentős részének érzékenységét". Ezzel Alföldi Róbert a Nemzeti Színház tekintélyét csorbította és ártott az intézmény hírnevének - írták.

A KDNP véleménye szerint a kulturális közintézmény vezetőjével szemben bármikor indítható fegyelmi eljárás, mert megbízási szerződését nyilvánvalóan megszegte és alkalmatlan a Nemzeti Színház vezetésére. A kisebbik kormánypárt várja, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakállamtitkára haladéktalanul állapítsa meg az eset következményeit.

A KDNP értetlenül áll az előtt, hogy Alföldi Róbert ügyében mindeddig semmi érdemleges nem történt, miközben az igazgató a nemzeti ünnep előtt ismét a magyar közönség nagy részét megalázó és mélyen felháborító Magyar ünnep című előadásra készül. A darab színrevitele álláspontjuk szerint durván sértené a nemzeti ünnep eszményét.

A művészi szabadság legteljesebb tiszteletben tartása mellett álláspontjuk az, hogy a Nemzeti Színház irányítása nem viheti szembe a színházi szubkultúrát a közönség igényességével. Javasolják, hogy "az igazgató induljon pályázaton a fővárosban megüresedő színházak igazgatói posztjának valamelyikéért, és kísérletezzen bátran". "Egy dologban viszont egyetértünk Alföldi Róberttel, abban, amit most megfogalmazott: ő magától a Nemzetiből nem megy el. Így legyen. Elküldjük" - zárta állásfoglalását a KDNP. (Alföldi Róbert a Magyar Narancs legutóbbi számában, kérdésre válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatói székéből magától nem áll fel. a szerk.)

A KDNP november 17-én kért azonnali vizsgálatot Alföldi Róbert ügyében miután a Nemzeti Színház igazgatója "a magyar színjátszás templomát" nem rendeltetésszerű célokra adta át - közölte akkor Pálffy István, a kormánypárt frakciószóvivője az MTI-vel, arra utalva, hogy Alföldi Róbert hozzájárult, november 30-án előadást és állófogadást tartsanak a Nemzetiben Nagy-Románia megalakulásának és Erdély Romániához való csatolásának 92. évfordulója, a románok nemzeti ünnepe előestéjén.


Egy újabb vitás döntés?

Korábban Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója, a KDNP által kifogásolt Magyar ünnep rendezője elmondta: a darab a Nemzeti Színház Tízparancsolat-pályázatára született, amelyen az író, Závada Pál a harmadik parancsolatot választotta, mely szerint "Az Úr napját szenteld meg!". A Magyar ünnep az 1940-es második bécsi döntést követő erdélyi bevonulás idején kezdődik, és egy sváb, zsidó és félzsidó magyarokból álló társaság sorsát követi nyomon hét esztendőn keresztül.

"Miközben nagyon boldogok vagyunk, hogy visszakapjuk Észak-Erdélyt, és újra hozzánk tartoznak az addig elnyomott magyarok, ezzel egy időben nagy kérdés, hogy itthon, az anyaországban mit csinálunk más kisebbségekkel. Tehát mi hogyan ünnepelünk" - mondta a dráma történetéről Alföldi Róbert, aki szerint Európában és a világban csak azok a nemzetek tudnak előre lépni, amelyek szembenéznek a múltjukkal, és kibeszélik a társadalmat gyötrő fájdalmakat, sérelmeket.

A Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája (Müpa) közös produkcióját eredetileg a Müpa Fesztivál Színházában mutatták volna be novemberben, ám a premierre technikai okok miatt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán került sor. A darab legközelebb a nemzeti ünnep előtt négy nappal, március 11-én szerepel műsoron a színház honlapja szerint.


(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.