Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-05 15:17:00

Több pénzt kaphatnak a fiatal gazdák

A földmoratóriummal csak időt nyertünk

Versenyképességünk, ágazati eredményességünk és több ezer munkahely megteremtése – mindezt kockáztatja hazánk, ha 2014-ig nem rendezzük a termőföldügyet. Czerván György államtitkárt kérdeztük földmoratórium ügyben.

Rábólintott az Európai Bizottság a magyar kérésre: további három évvel meghosszabbították a külföldiek földvásárlásait hazánk területén tiltó, eredetileg májusig tartó moratóriumot – ami így 2014-ben fog lejárni. Ez azt jelenti, hogy továbbra is időzített bombaként ketyegnek a külföldi állampolgárok hazai földtulajdonosokkal megkötött zsebszerződései, ezt az unió tagjaiként elkerülni nem tudjuk, ám az ezzel járó kockázatok elkerülésének érdekében a következő majd négy évben keményen kell dolgoznia az ágazat döntéshozóinak.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára lapunknak elmondta: jó hír, hogy az ágazat és ezzel együtt a szaktárca egyelőre fellélegezhet, így ugyanis nem kell kapkodva készülnie a hazai földpiac védelmére. Ez utóbbival kapcsolatos folyamatok megerősítésére történelmi esély kínálkozik azzal, hogy a jövő év első felében hazánk látja el a soros EU-elnöki feladatokat. Éppen ezért az agrárkormányzat egyik legfontosabb feladata, hogy márciusban, az EU-agrárminiszterek tanácsában lehetőleg egyhangú szavazással fogadtassa el a közös agrárpolitika (KAP) 2014 utáni átalakításáról szóló magyar javaslatot.

A KAP tervezetében a legfontosabb cél, hogy megmaradjanak a közvetlen kifizetések és a piaci támogatások, növekedjenek a vidékfejlesztés forrásai, és mindez egyre dinamikusabb munkahelyteremtést eredményezzen– mondta Czerván György. Ennek jegyében a szaktárca már a közeljövőben forrásokat csoportosít át az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon belül – a munkahelyteremtés szem előtt tartásával - a fiatal gazdák, a családi gazdaságok, a kertészet és az állattenyésztés fejlesztésének támogatására. Az államtitkár a következő évek egyik kiemelt feladatának tekinti, hogy a minisztérium elérje: a meghatározó élelmiszerek áfája 25 százalék alá csökkenjen.

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.