Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-18 19:01:00

Tovább sanyargatja a kormány a szegényeket?

10 ezer forinttal kevesebb nettó a minimálbéreseknél

Megvannak a kormány legújabb intézkedései, melyek segítségével tovább csökkentenék 2012-re az államadósság összegét. Havi bruttó 210 ezres kereset alatt mindenki meg fogja érezni a csomag negatív hatásait.

– A kiadások 350 milliárd forintos csökkentésével, és a bevételek 450 milliárd forintos növelésével fogják mérsékelni a jövő évi költségvetési hiányt az új csomag elemei – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A „hatékonyságjavítás” elvét követik, mindent egy kicsivel emelnek csak, ezért nem is megszorító csomagnak hívják a tervezetet.


A jól kereső, sokgyermekesek örülhetnek

Amennyiben megszavazzák, 27 százalékra emelkedik az áfa-kulcs, a munkavállalókat érintő egészségbiztosítási járulékteher 1 százalékkal emelkedik, illetve a cégautó-adót is emelnék. Egy lépésben vezetik ki a személyi jövedelemadó szuperbruttó alapját, amit korábban lépcsőzetesen oldottak volna meg. Ezzel egy időben megszűnik az adójóváírás, ami 2011-ben havi 12 100 forint volt.

A várható negatív hatások ellenére sem látszik ez egy kész, kidolgozott programnak, valószínűleg várható később még különböző adónemeken 1-2 százalékos emelés – ami így kimondva nem tűnik nagynak, de a 2012-es bérpapírunkat elnézve, az lesz majd. A pénzcentrum.hu elemzői szerint jövőre akár nettó 10 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza a minimálbérre bejelentett, gyermektelen munkavállalók, hiszen a jelenleg bruttó 78 ezer forintos minimálbérből 51 090 forint marad, szemben a mostani 60 600 forinttal. Havi bruttó 210 ezer forint alatt mindenki meg fogja érezni ennek a csomagnak a negatív oldalát, azonban havi 215 ezer forint és két gyermek kell ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó bér az idei évhez képest.


27 százalékos ÁFA egyenlő ellenkező hatás

Az általános áfa-kulcs 25%-ról 27%-ra emelkedése, a benzin és gázolajárban körülbelül literenként hat forintos áremelkedésnek felel majd meg. Mivel a gázolajnál novembertől a jövedéki adó mértéke is emelkedik, így már összességében 22 forintos lehet majd literenként az áremelkedés mértéke – írja a portfolio.hu. Ezek a lépések felerősíthetik a külföldi munkavállalási és/vagy vásárlási kedvet, ami pont az ellenkező hatást érheti el, mint amit a kormány szeretett volna a 2 százalékos áfa-kulcs emeléssel.

 

Egyéni szinten érzékelhető, főbb változtatások:

1. Az ÁFA 25-ről 27 százalékra emelkedik: azaz ami eddig 1000 Ft-ba került, az januártól 1016 Ft-ba fog kerülni. Az általános drágulás így 1,6 százalékos. A fogyasztói kosarunk azonban tartalmaz valamennyi alacsonyabb ÁFA-körbe tartozó árut, így a továbbiakban ezt jövedelmi viszonyoktól függően 1,3-1,5 százaléknak tekintjük.

2. Az eredetileg tervezett fél-szuperbruttó megszűnik. Idén a 16 százalékos adókulcs nem a bruttó keresetre, hanem annak 27 százalékkal megnövelt mértékére vonatkozik. Ezzel a lépéssel maga a bruttó kereset válik adóalappá. Ennek a 2011-es nettó bérre vetített hatása plusz 7 százalék.

3. Megszűnik az adójóváírás. 2011-ben ezt maximálisan 60 ezer és 180 ezer forintos bruttó bér között lehetett igénybe venni, ami éves szinten 145.200 forintnyi jóváírást jelentett az adóalanyoknak. Az adójóváírást egyre csökkenő mértékben 260 ezer forintos bruttó bérig jelentett még valamennyi segítséget az idén.

4. A munkavállalói járulékot (amelynek célja egyébként a foglalkoztatási helyzet kezelése, és képzési programok forrása) 1,5 százalékponttal emelik, ami mintegy 2,4 százalékos hatással bír a nettó jövedelemre – természetesen negatív értelemben.

5. Várható, hogy az áfa-emelést a cégek majd áthárítják a fogyasztókra, ezért ez minden kire negatív hatással lesz olyan arányban, ahogy az ebbe az adókulcsba sorolt termékeket fogyasztják. Azok a honfitársaink, akiknek a jövedelmük nem bérjellegű, csak az első pont negatív hatását fogják megérezni. Ide tartoznak a nyugdíjasok, a szociális segélyen élők, de speciális adóstátusok miatt az egyházi személyek is. Az életszínvonal ezekben a körökben mintegy 1,3-1,5 százalékkal fog csökkenni.

6. Azok számára, akik kívül esnek az adójóváíráson, a kép összességében pozitív: a nettó bérük a szuperbruttó eltűnése miatt mintegy 7 százalékkal emelkedik, a munkavállalói járulék miatt viszont 2,4 százalékkal csökken. Még az áfaemelést is belekalkulálva az ő számukra jövőre mintegy 3%-kal lesz „hosszabb a takaró”.

7. Ahhoz, hogy a három gyerekes szülők a családi életszínvonalat azonos szinten tartsák jövőre is, 568 ezer forintnyi havi bruttóval kell rendelkezniük – természetesen együttesen. Akik viszont három gyerekkel ennél kevesebbet keresnek, jövőre nettó csökkenéssel számolhatnak, mert rajtuk a (fél)szuperbruttó kivezetése nem segít, az áfa-emelés és a munkavállalói járulék növekedése viszont egyaránt hátrányt jelent.

 

AE KFB

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.