Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-20 06:09:00

Az egyházak is megfékeznék a karácsony előtti adósságspirált

Ünnepi bevásárlás uzsorahitelből

Csökkenni látszik a nyugat-európai piacon a karácsony előtti hitelek száma – ez részben a válsággal, részben a fogyasztóvédői akciókkal magyarázható. Hazánkban országos kampánnyal próbálják megfékezni az ünnepi adósságspirált.

Míg a PSZÁF az elmúlt években a pénzügyi vállalkozások vezetőit szólította fel felelős „adventi” hitelezésre, idén a hitelek felvevőinek tájékoztatására helyezik a hangsúlyt. A fellépés szükségességét a számok is igazolják: a felügyelet statisztikái szerint a késedelmes vagy súlyosan késedelmes (90 napon túl) lakossági hitelek döntő része fogyasztási típusú kölcsön. Az áruhitelek című ingyenes kiadvány országszerte több tízezer példányban kerül a fogyasztási hiteleket kínáló hitelintézetek illetve az áruházláncokban, hipermarketekben dolgozó értékesítők standjaira. (Lásd itt.) 

A karácsonyi eladósodást igazi világjelenségnek minősíthetjük, melynek térhódítását – legalábbis ezidáig – a nyugat-európai fogyasztói társadalmakban a válság is alig törte meg. A brit Financial Inclusion Centre kutatása szerint tavaly karácsony előtt az általuk vizsgált fogyasztók kétharmada finanszírozta ünnepi vásárlását részben hitelből. Még aggasztóbb azonban, hogy ezt közel százezren már illegális kölcsönből, azaz uzsorából tették. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az érintetteknek a kiugró kamatok miatt a felvett összeg átlag háromszorosát kell visszafizetniük, de azt is, hogy őket a fogyasztóvédelmi jogszabályok sem védhetik hatékonyan.

A lehetséges kockázatokra így egyre többen próbálják felhívni a figyelmet: a fogyasztóvédelmi szerveken túl – akik felvilágosító kampányokkal, illetve internetes kalkulátorokkal, családi költségvetés-tervező programokkal tájékoztatnak – egyre erősebben hallatják hangjukat a civil szervezetek és az egyházak is. A már adósságspirálba kerültek részére ingyenes pénzügyi tanácsadást nyújtó Christians Against Poverty (Keresztények a Szegénység Ellen) elnevezésű szervezet sajtóközleménye például a napokban tíz praktikus tanáccsal hívta fel a vásárlók figyelmét a józanságra. Statisztikáik szerint túladósodott ügyfeleik mintegy fele élete folyamán valamikor vett már fel hitelt az ünnepi költségekre. A kampányok eredményességének már biztató jele, hogy az ING friss elemzése szerint idén a britek 10 százalékkal kevesebbet terveznek költeni – elsősorban, hogy elkerüljék a további eladósodást.

A fogyasztói szokások másutt is változnak, bár sokak számára nehéz feladni a válság előtti életszínvonalat. Az államcsőd szélén álló Írország polgárai például (európai összehasonlításban) idén is a legtöbbet költők között lesznek – áll a Deloitte tanácsadócég nemrég publikált felmérésében. Igaz, a zöld sziget háztartásait jellemző, közel 200 000 forintnyi ajándékvásárlás már mintegy 30 százalékos visszaesést jelent a válság előtti időkhöz képest. Sokatmondó, hogy a megkérdezettek közel harmada most karácsonykor kevésbé akar banki vagy családi kölcsönre támaszkodni. A kevesebbet költő írek 41 százaléka pedig éppen meglévő adósságterhei miatt húzza meg a nadrágszíjat.

Gy.G.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.