Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-25 19:15:00

Tízből nyolcan késve, vagy egyáltalán nem fizetnek

Továbbra is dőlnek a lakossági hitelek

A PSZÁF és MNB szerint a késedelembe eső adósok száma a következő negyedévben is növekedni fog. A becslések szerint Magyarországon jelenleg hárommillió hitelt fizetnek késve az adósok.

Az MNB kimutatása szerint több körülménynek is köszönhető a késedelembe eső adósok arányának növekedése. A tartósan magas munkanélküliség, amely jelenleg is közel 11 százalék, valamint a forint svájci frankkal szembeni gyengülése a két meghatározó oka annak, hogy a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya jelenleg meghaladja a 10,5 százalékot.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének napokban közzétett adatai szerint a lakossági hitelek közt érezhetően csökkent a 30-90 napos késedelembe esők száma. Azonban a forint svájci frankkal szemben tapasztalható folyamatos gyengélkedése, valamint az a tény, hogy az átütemezett hitelek megközelítőleg felénél a következő 6 hónapban jár le a könnyített törlesztési időszak, azt vetíti előre, hogy a késedelmes adósok száma továbbra is növekedni fog.

Aggodalomra ad okot, hogy jövő áprilisban megszűnik a kilakoltatási moratórium – mondta a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára, Lénárd Mariann a mindennapi.hu kérdésére. A főtitkár szerint a könnyített hiteltörlesztés nem oldotta meg a bajbajutott hitelesek problémáit, amit az is mutat, hogy 40-50 százalékkal többen fordulnak az egyesülethez segítségért, mint korábban. A szakember úgy véli, ez valójában csak egy drága időhúzás, amely  annyit eredményez, hogy nem szakad meg a visszafizetés, azonban a tőketartozások ettől nem csökkennek.

A főtitkár lapunknak hangsúlyozta: ezekre a problémákra nem lehet kollektív megoldást találni, tehát az állam nem lesz képes adósmentő intézkedéseket hozni. Inkább a bankok rugalmas hozzáállására lenne szükség, valamint arra, hogy személyes kapcsolatba kerüljenek az ügyfeleikkel, és egyéni megoldásokat találjanak ki.

 

A Hitelkárosultak Egyesületéhez fordult adósok tartozásainak statiszikái szerint 2008-tól kezdve folyamatosan növekszik azoknak a száma, akiknek törlesztési elmaradásuk van. A 60-90 napos késedelembe esettek körében évről-évre kevesebben tudják elkerülni a szerződés felmondását, vagyis 90 napnál többet késnek a fizetéssel.
 

Az autóhitelek miatt is bajban az adósok

A gépjárműhitelek mindig is szélsőségnek számítottak a hitelek piacán, egyrészt az erősen változó fenntartási költségek miatt, másrészt azért, mert az autónak az amortizáció következtében romlik az értéke. A forint gyengülésének, valamint az amortizálódásnak köszönhetően az érték és a hitel összege aránytalanul eltávolodik egymástól, különösen a 120 hónapos futamidővel, nulla százalékos önerővel megvásárolt járművek esetében.

Azonban egyre több az olyan adós is, aki nem tudja fizetni gépjárműhitelét, és nem 10 éves futamidővel vásárolta meg autóját. Az autóhitelesek egy része az ingatlanra felvett devizahitel-kölcsönhöz hasonló helyzetbe került azzal, hogy nagyobb lett a hitelük összege, mint amennyit a hitel fedezetéül szolgáló érték képvisel.

Sokan a közüzemi számlákkal is bajban vannak

Kutatások igazolják, hogy nagy mértékben romlott a lakosság fizetőképessége 2010-ben. A hiteltartozások mellett a közüzemi számlák fizetésével is sokan késnek. A Díjbeszedő Holding adatai szerint idén az első három hónapban volt a legmagasabb a késedelembe esettek száma, ezt követően szeptember közepéig stagnálás volt megfigyelhető. Idén a tavalyihoz hasonlóan közel 20-25 ezer háztartás került azok körébe, akik nem fizetnek időben.

Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.