Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-05 11:44:00

Piaci előnyt élvezhet az új hungarikum

Oltalom alatt a szegedi fűszerpaprika

A hazai élelmiszeripar természetes, Isten adta kincse a szegedi paprika, aminek területi oltalmát hivatalosan is elismerte az Európai Bizottság. A gazdasági hasznon túl mást is köszönhetünk a nemes növénynek.

A védett származási helyen előállított termékek között jegyzik a szegedi fűszerpaprikát és az abból készült őrleményt, derült ki az Európai Bizottság közléséből. Az 1992 óta frissített lista (appellations d’origine protégées, AOP) célja a mezőgazdasági termelés változatosabbá tétele, az elismert termékek támogatása és a védelem a visszaélésekkel szemben. A Vidékfejlesztési Minisztérium adatai alapján tudható: a Bizottság a négy éve megújított szabályozással a földrajzi megkülönböztethetőséget akarja biztosítani, ezzel piaci előnyt élvezhetnek a kiváltságos termékek.

Előnyben a déli végek

Hazánk déli tájegységének jellegzetes élelmiszereit nem először tüntetik ki ily módon – első magyar termékként 2007-ben a 130 éves, Pick Márton által Szegeden meghonosított húskészítményt, a Téliszalámit vették fel az oltalmazottak sorába. Itt jegyzendő meg az érdekesség: a Téliszalámi készítése során paprikát nem használnak fel... 2009 óta védelmet élvez a makói vöröshagyma, a gyulai páros kolbász és a csabai vastagkolbász.

A különleges, egyedi gasztronómiai értéket hordozó szegedi paprikaőrleménynek egyébként kemény versenyben kell helytállnia, hiszen a kínai dömpingáruk mellett minőségi spanyol, dél-afrikai és dél-amerikai termékeket is bőven kínálnak Európa-szerte, sőt a hazai piacon is. A magyar mezőgazdaság utóbbi, keserves évtizedek éreztették hatásukat a Szeged-környéki paprikatermelésben is – mintegy ötödére csökkent a zöldségféle termőterülete.

Mitől prios? Mitől erős?

A paprika színét a több ezer napsütéses óra biztosítja, a szüretre rendszerint szeptember végén kerül sor, a betakarítást sokhelyütt ma is kézzel végzik. A megtisztított zöldségeket fűzérbe kötve szárítják három héten át, ez idő alatt kerül sor az utóérlelésre. A minőség titka a színanyagban rejlik. 1930-ig minden hazai paprika csípős volt, ám találtak egy édes termést hozó tövet - minden mai édesnemes termény ennek a tőnek a leszármazottja, ma ez a legnépszerűbb. A paprika erejét egyébként a kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti, ami kizárólag a termény erezetében található meg.

A gyártás során fontos elem a paprika őrlése, ami mindmáig hagyományos módszerekkel, terméskőből készített malomkövön történik. A húsiparban ízhatása mellett tartósító ereje miatt honosították meg .

Mit köszönhetünk a paprikának?

A szakirodalom szerint a szegedi paprika titka a Tisza ásványokban gazdag, rendkívüli hordalékával dúsult termőtalaj, a termőterületen országosan mért legtöbb napsütötte óra. Nem hanyagolható el továbbá a Szeged-környéki termelők negyed évezredes tapasztalata – és az utóbbi évtizedek genetikai alapú nemesítési tudománya.


Érdekesség, hogy eredetileg dísznövényként termesztették – és a XVI. században még gyógyhatása miatt orvosságként fogyasztották, hiszen jótékony hatást fejtett ki hascsikarás esetén. Kevesen tudják, de emésztésserkentő ereje mellett fájdalomcsillapítóként is alkalmazható – nem is beszélve a tudományban betöltött, jeles szerepéről: Szentgyörgyi Albert először Szegeden és paprikában izolálta a vegyületet, amit ma így ismerünk: C-vitamin. Így, pedig az eddig egyetlen, Magyarorzság területén, magyar tudós által elnyert Nobel-díjat is – közvetetten – a Szeged paprikájának köszönhetjük.

Illyés Szabolcs
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.