Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-27 09:35:00

Leállt a szalag

Nem lesz többé Walkman

Vége a Walkmannek, többé nem gyártják a technikatörténeti ikont.

Idén az utolsó kazettás Walkman is elhagyta a Sony japán gyártósorát. A szállítmány a hazájában kerül értékesítésre, és a friss bejelentés szerint a szigetországban ezzel pont kerül egy kimagasló sikerű termék történetének végére. Persze csak ami a kazettás Walkmant illeti. A Walkman mint márkanév ugyan tovább él, de az elnevezés magyarul talán elválaszthatatlanul a hordozható kazettás magnóra ragadt: hiszen az egyszerűség kedvéért mindannyian Walkmannek hívtuk a „vókmenünket” – akkor is, ha épp a Sony egyik legádázabb versenytársa gyártotta. Így már nemigen emlékszünk arra, hogy a Toshiba a saját hasonló termékének a Walky, az Aiwa pedig a CassetteBoy nevet adta. Figyelemre méltó, hogy a Sony az évek során nem pusztán marketinggel, hanem technikai újítások sorával is őrizte a termék felett az elnevezéssel kivívott státuszát. Jó példa erre a '80-as évek elején piacra dobott WM-10 típusjelzésű modell, amely belefér egy kazetta tokjába.
Nem túlzás azt állítani, hogy a Walkman a Sony legismertebb terméke, hiszen 31 éves története során mintegy 200 millió darab kelt el belőle világszerte. A Walkman a zenehallgatás új formájának megteremtésével nem csak társadalom-formáló erővel bírt, hanem hazája nagyköveteként bemutatott a világnak egy tipikusan japán terméket, amely egyszerre high-tech és miniatűr.
A gyűjtők és a retro iránt vonzódók számára jó hír, hogy a Sony Walkman gyártása csak Japánban állt le. A még létező főleg észak-amerikai és európai keresletet ezután kínai gyártósorokon készülő modellekkel elégítik ki.

Kis Ferenc Balázs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.