Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-30 18:40:00

A novemberi forgalom kihat az egész évre

Az alkalmi árusok tönkreteszik a virágboltokat

A temetők körüli virágboltosok forgalma halottak napja körül a legnagyobb. Igazságtalannak tartják, hogy az ilyenkor megjelenő alkalmi árusok és a szupermarketek alacsony árai az éves bevételüket fenyegetik.

– Még egy ilyen év, és kénytelen leszek bezárni az üzletet. Idén eddig másfélmilliós hiánnyal számolhatunk, egyetlen reménységünk a mindenszentek előtti napok forgalma lenne, ám úgy tűnik, ezt most is a kitelepült árusok fölözik le, meg is mondom, hogy miért – vetette fel a Mindennapi.hu-nak elkeseredetten Kuzniarsky Gábor virágkereskedő, aki elárulta: az évről évre növekvő rezsiköltségek mellett üzletük bérleti díja is aránytalanul magasnak tűnik – legalábbis az alkalmi árusok által fizetendő összeggel összehasonlítva.

Az állandó kereskedőhely után havonta és négyzetméterenként mintegy 3800 forintot kell fizetni. A halottak napi alkalmi  kitelepülők négyzetméterenként 15 ezer forintot adnak ki, viszont nekik a boltosokénál jóval kisebb terület is elég.

Fotók: Gilicze Bálint

– Ez is lehetővé teszi, hogy jóval olcsóbban, akár szálanként 20 forinttal is kevesebbért adják a virágot és mécsest, mint mi, boltosok. Persze, hogy náluk vásárolnak a temetőbe látogatók, mi pedig hoppon maradunk. Mindenhol próbálkoztunk már, hogy legalább versenyhelyzetbe kerülhessünk, de eddig semmi sem változott. Könnyen kiszámolható: a néhány napra kitelepülők másfél-kétmilliós hasznot is bekasszírozhatnak, minket pedig a csőd fenyeget – adott hangot elégedetlenségének az üzletvezető.
 

Megtudtuk: a fővárosi temetők többségét jellemző aránytalanságnál csak egy súlyosabb igazságtalanság teszi teljesen versenyképtelenné az állandó virágárusokat – a multik árképzése. Egy 100 forintos nagykereskedelmi áron kínált mécses esetén legkevesebb 8-10 forintos árréssel kell, hogy számoljon a kereskedő ahhoz, hogy a rezsiköltség mellett haszonra is számíthasson. A multinacionális áruházláncok azonban megengedhetik maguknak, hogy beszerzési áron, vagy akár még annál is olcsóbban tegyék polcra a gyertyákat, mécseseket, hiszen a fő profiljukhoz tartozó termékeken busás hasznot keresnek. A vevők pedig általában úgysem csak egy-egy szezonális termékért térnek be hozzájuk, hanem gyakran az ünnepi nagybevásárlást is ott végzik.
 

Ezzel azonban teljesen kivéreztetik azokat a szaküzleteket - jelen esetben virágosokat -, akik nem válogathatnak többféle áruprofil között. A temetői árusoknál idén a kétszálas orchideát 1900 és 2200 forint közötti ársávban kínálják, egyes multicégek az ugyanilyen cserepes növényt 1100-1300 forint közé árazzák. A szupermarketek így 3-400 forinttal maradnak a nagykereskedelmi ár alatt, ami egyébként jellemzője a szezontermékek árképzési stratégiájának. Több kereskedő is egybehangzóan állítja: központilag és szigorúan szabályozni kellene a nagykereskedelmi ár alatt kínált kiskereskedelmi forgalmazást.

Illyés Szabolcs
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.