Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-02 15:49:00

Éves fejadagunk csokiból: három és fél kiló

A minőségi csokoládét viszik

Az édeséggyártók felmérték: a hazai vásárlók kevesebbet költenek ugyan édességre, de több fogy a valódi csokoládéból. Mi, magyarok, fejenként három és fél kilogrammot majszolunk el évente.

Két évvel ezelőtt, mikor még csak halványan mutatkoztak a gazdasági és pénzügyi válság hatásai, mintegy 940 tonna csokoládé fogyott a magyar piacon, tavaly viszont ennél csaknem negyedével kevesebb, egészen pontosan 726 tonna – tudtuk meg Sánta Sándortól, a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnökétől. Az ágazati vezető most nagy várakozással tekint a főszezon elé, hiszen az egész éves csokimennyiség mintegy fele ilyenkor kerül a bevásárlókosarakba.

A válság visszafogott édességforgalma mellett átgondoltabb fogyasztási minta formálódik: a gyártók szövetsége szerint folyamatosan csökken a gyenge minőségű, bevonómasszás csokiféleségek iránti kereslet, a vásárlók egyre inkább különbséget tesznek a termékcsoporton belül. Igaz, hogy – mint azt az elnök is hangsúlyozta –, a kakaós masszából készült termékek is megfelelnek a szigorú élelmiszeripari előírásoknak, de a valódi csoki lényegesen élvezetesebb és táplálóbb, mint a segédanyagok valamely költségbarát egyvelege.

Noha erőteljes az ellenérzés az élelmiszerláncokkal szemben, az elnök mégis azt javasolja, hogy inkább a nevesebb üzletekben vásároljanak szezonális édesipari termékeket, hiszen az ellenőrzéseknek köszönhetően ezekben a boltokban kevésbé jellemző, hogy a vevőt becsapják csokoládénak mondott hamisítvánnyal vagy gyanús eredetű szaloncukorral.

A csokoládé legdrágább összetevője a kakaóvaj. Akik költségesnek tartják, ezt jóval olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. A címke árulkodik, az azon szereplő jellemzőkből ugyanis kiderül, hogy valódi csokoládé vagy csak egyszerű kakaós massza-e az alapanyag, amiből a termék készül.

Szomorú adat a hazai édességgyártók számára, hogy a boltokban kínált csokoládé négyötöde külföldi áru. Pedig a mai magyar édesipari termékek között olyan hungarikumok is vannak, mint a konyakos meggy vagy a szaloncukor, még sincs elegendő vállalkozó a készítésükre. Sánta Sándor szerint az legalább biztató, hogy az utóbbi időben néhány hazai gyártót föllelkesítettek a magyar édesipar egykori nagy sikerei, és elkezdtek különféle igényes és ízléses nosztalgiatermékeket gyártani.

Valló László 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.