- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Társadalom
2010-12-02 15:49:00 Éves fejadagunk csokiból: három és fél kilóA minőségi csokoládét viszikAz édeséggyártók felmérték: a hazai vásárlók kevesebbet költenek ugyan édességre, de több fogy a valódi csokoládéból. Mi, magyarok, fejenként három és fél kilogrammot majszolunk el évente.Két évvel ezelőtt, mikor még csak halványan mutatkoztak a gazdasági és pénzügyi válság hatásai, mintegy 940 tonna csokoládé fogyott a magyar piacon, tavaly viszont ennél csaknem negyedével kevesebb, egészen pontosan 726 tonna – tudtuk meg Sánta Sándortól, a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnökétől. Az ágazati vezető most nagy várakozással tekint a főszezon elé, hiszen az egész éves csokimennyiség mintegy fele ilyenkor kerül a bevásárlókosarakba. A válság visszafogott édességforgalma mellett átgondoltabb fogyasztási minta formálódik: a gyártók szövetsége szerint folyamatosan csökken a gyenge minőségű, bevonómasszás csokiféleségek iránti kereslet, a vásárlók egyre inkább különbséget tesznek a termékcsoporton belül. Igaz, hogy – mint azt az elnök is hangsúlyozta –, a kakaós masszából készült termékek is megfelelnek a szigorú élelmiszeripari előírásoknak, de a valódi csoki lényegesen élvezetesebb és táplálóbb, mint a segédanyagok valamely költségbarát egyvelege. Noha erőteljes az ellenérzés az élelmiszerláncokkal szemben, az elnök mégis azt javasolja, hogy inkább a nevesebb üzletekben vásároljanak szezonális édesipari termékeket, hiszen az ellenőrzéseknek köszönhetően ezekben a boltokban kevésbé jellemző, hogy a vevőt becsapják csokoládénak mondott hamisítvánnyal vagy gyanús eredetű szaloncukorral. A csokoládé legdrágább összetevője a kakaóvaj. Akik költségesnek tartják, ezt jóval olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. A címke árulkodik, az azon szereplő jellemzőkből ugyanis kiderül, hogy valódi csokoládé vagy csak egyszerű kakaós massza-e az alapanyag, amiből a termék készül. Szomorú adat a hazai édességgyártók számára, hogy a boltokban kínált csokoládé négyötöde külföldi áru. Pedig a mai magyar édesipari termékek között olyan hungarikumok is vannak, mint a konyakos meggy vagy a szaloncukor, még sincs elegendő vállalkozó a készítésükre. Sánta Sándor szerint az legalább biztató, hogy az utóbbi időben néhány hazai gyártót föllelkesítettek a magyar édesipar egykori nagy sikerei, és elkezdtek különféle igényes és ízléses nosztalgiatermékeket gyártani.
|
Hírsor
A hét java
|
|