Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-22 00:00:00

Megmérték: idén savanyú a szőlő

Nem kell külföldi bor

Tragikus szőlőterméssel számoltak idén a gazdák, ám úgy tűnik, nem kell hiánnyal kalkulálniuk a borászoknak, hiszen bőven van még a hordókban tárolt óborból. A gazdák kérik, hogy a kereskedők ne gondolkozzanak nagyobb importmennyiségben.

Jó okunk van rá, hogy megemlegessük ezt az esztendőt. Például azért, mert – mint az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból tudható – , száz éve nem esett ennyi csapadék május-június hónapokban, mint az idén. Alighanem sokáig emlékezetes lesz a május 15 és június 4-e közötti időszak csapadékrekordja, ami alig valamivel maradt el a 400 millimétertől, holott ebben az időszakban mindössze 60 milliméter esik egy átlagos esztendőben. 
A hosszú heteken át tartó felhős, esős, bús-borongós időszakban nem sütött eleget a nap, s ez megnehezítette a gyümölcsök érését, cukrosodását, aminek különösen a szőlő látta kárát. Mindezek mellett alaposan megdézsmálták a termést a kórokozók is, mert a sok csapadék megnehezítette a szakszerű és, következetes védekezést ellenük. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az idei várható bortermés nem éri el a 3 millió hektolitert - szemben a korábbi évek 3-5 millió hektoliterével. Azonban így sem lesz hiány a piacon, mert a pincék még 2,8 millió hektoliter óbort őriznek. A gazdák ezért is kérik is a kereskedőket, hogy ne hozzanak külföldi bort a magyar piacokra.
A termesztőknek csak annyival jobb, hogy a szőlő ára 20-40 százalékkal magasabb, mint tavaly; idénmost legkevesebb 70 forintért vesznek át egy kilót a borászatok. A magasabb árbanjobb árban persze annak is szereperésze van annak is, hogy Csehországból és Szlovákiából is érkeznek a fölvásárlók, mert ott még kevesebb szőlő termett, mint nálunk. Bizony drágább és savanyúbb is idén a szőlő, pontosabban: a szokásos 18-19 mustfok helyett most rendre 15-17 fokot mérnek a borászok. A Vidékfejlesztési Minisztérium erre való tekintettel kérte is az uniótól, hogy az átlagosan elfogadott másfél százalék helyett kivételesen 2 százalékot lehessen javítani a cukorfokon. Ami azért is nagyon fontos, mert elegendő cukor híján kevés alkohol fejlődik a mustból, ez pedig minőségi és eltarthatósági gondokat okozhat.
A sok csapadékeső és a jégverés pusztítása meglátszik a vöröshagyma termésen is; mindössze 28 ezer tonna betakarítása várható. Napraforgóból biztosan meg lesz az egymillió tonna, de gondot jelent, hogy a termés egy része gombával fertőzött. Talán egyedül a kukoricatermelők zárnak jó évet. A hazai növénykultúrának jót tett a sok eső és az augusztusi meleg, a minisztérium szakemberei a várható országos termést több mint 7 millió tonnára becsülik, amivel elégedettek lehetnek a termesztők.

Valló László
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.