Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-22 07:00:00

Kedvezményes földbérletet igényelhetnek a vidékre költöző fiatalok

A hazai ízeket szereti a kormány

A családi gazdaságokat segíti a kormány, az Új Széchenyi Tervben a helyi élelmiszer-előállításra is lehet pályázni januártól. A fiatalokat kedvezményes földbérlettel vonzanák vidékre.

A helyi élelmiszer-előállítást és az így megtermelt áruk értékesítését is kiemelten támogatná a kormány a januártól életbe lépő, Új Széchenyi Terv kapcsán kiírt pályázati lehetőségekkel. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a gazdakörök hétvégi évértékelőjén a témakörrel kapcsolatban kiemelte: a kis tejfeldolgozók és pékségek létrehozását is támogatni fogják, hogy a jól ismert termelők, feldolgozóüzemek helyben előállított élelmiszerei juthassanak el a lakossághoz. Ezáltal az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos bizonytalanság is jelentősen csökkenhet – és nem utolsó sorban az így termelődő nyereség is helyben marad, ami a vidék továbbfejlődésének az egyik kulcsa lehet.

Az eddig rendelkezésünkre álló információk alapján a 2011-es támogatási elképzelés keretében 28 milliárd forinttal egészül ki az agrártámogatások összege, ami a magyar gazdálkodók számára 28 százalékos támogatásbővülést jelent. Összesen a szektor 130 milliárd forintnyi uniós és nemzeti forrástömeggel számolhat jövőre. Ez a termelés bővülésén túl a helyi közösségek hosszú távú megerősítését hozhatja, hiszen a jövő évtől kibontakozni látszó agrártervek egyik legfontosabb célja a fenntartható környezet és a munkahelyteremtés. Mivel a kistelepüléseken sok helyütt a mezőgazdaság nyújt megélhetést a lehető legtöbb embernek, a feldolgozóipar helyben tartásával akár ezerszámra képződhetnek új munkahelyek, ráadásul olyan ágazatban, amelynek a szakmai hagyományai még élnek az egyes térségekben.

A kormányzat szándéka a fiatalabb generáció vidékre költözésének ösztönzése, ami immár a megvalósítás fázisába ért. Az államtitkár elmondta: a tervezett támogatási formákon túl a mezőgazdasági térségekben letelepedést és gazdálkodást vállaló fiatal házasok 25 vagy 50 évre kedvezményes, örökölhető földbérlethez juthatnak. A hosszú távon megélhetést biztosító bérleti rendszerbe lépés feltétele, hogy legkevesebb két vagy három gyermek felnevelését vállalják – hasonlóan a korábban sikeres szociálpolitikai kölcsönhöz.

A feldolgozóipar helyi hatékonyságának kiterjesztésével a kormányzat hosszú távú terv keretében a kis és közepes családi gazdaságok támogatását is vállalja. Ezzel Ángyán József szerint szembehelyezkednek a hazai termelést hosszú időn át meghatározó tömeggyártás és monokultúrás, iparszerű agrárrendszerek egyeduralmával.

A mezőgazdaságból élők gazdálkodását és mindennapi működését a 2010-ben elfogadott jogszabályváltozások számos ponton megkönnyítették. Összegezve az Orbán-kormány idei agrárszabályzását, megvalósult, hogy a gazdák helyben értékesíthessék saját termékeiket. A közbeszerzési törvény módosításával közintézmények, akár óvodák, iskolák is beszerezhetik a közétkeztetéshez szükséges, helyben előállított alapanyagokat. A családi gazdálkodási szisztémát megerősítve eltörölték az illetékfizetési kötelezettséget abban az esetben, ha a tulajdonos a gyermekének adja át gazdálkodásra a családi földtulajdont.

 

Föld-moratórium
Meghosszabbították a termőföld-moratóriumot, így az osztatlan közös tulajdonú területeket végre megkaphatják tulajdonosaik, elindulhat a birtokrendezés. Ennek eredményeképp stabil tulajdoni viszonyok mellett nézhetnek szembe a földbirtok-átrendeződés kérdésével a gazdák, ha három év múlva liberalizálni kell a földpiacot.
 

–illyés–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.