Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-29 20:00:00

Figyelemfelkeltés vagy valódi hit áll az akció mögött?

Vitákat gerjeszt Justin Bieber héber tetoválása

Justin Bieber amerikai tinisztár új tetoválást készíttetett: Jézus héber nevét, a Yeshuát választotta . A tetoválásba szülei is beleegyeztek, hiszen fiuk még kiskorú. De mit mondanak az egyházak a dologról?

A tinisztár legújabb szerzeménye aprónak számít a többi híresség tetoválásaihoz képest: a rocksztár Tommy Lee, vagy a rapper Lil Wayne szinte egész testét beborítják a varratások.
A tinik bálványának már van egy kis sirály a hasánál, amelyet Jonathan Livington Seagull emlékére rajzoltatott magára. Justin Bieber a héber tetoválás felvarrását követően új szokást vette fel ügynöke, Scott "Scooter" Braun hatásra. Egy imát mond, ami így hangzik: “Az Úr a mi Istenünk, az örökkévaló, az egyetlen.”


A Biblia szó szerint tiltja?

Bieber magánakciójának hírére néhányan mégis összevonták a szemöldöküket. A tetoválás nagyon sokáig a matrózok és a motorkerékpár-bandák sajátos jellemzője volt. Mára már nem számít kuriózumnak tetoválást viselni. Sokan, különösen a vallásos emberek elítélik. A keresztények és zsidók gyakran hivatkoznak a Bibliára, különösen a Mózes 19:28 versére: “Ne vagdaljátok be testeteket halottért, és ne végezzetek magatokon tetoválást. Én vagyok az Úr!” (3 Mózes 19:28)

Sok rabbi a bőr befestékezése ellen van, annak ellenére, hogy manapság egyre több zsidó tetováltatja magát. Elmondásuk szerint azért ítélik el, mert a nácik erőszakkal bélyegezték meg a koncentrációs táborokban a foglyokat. Mégis mítosz, hogy tetovált embereket nem lehet a zsidó temetőben eltemetni. Az iszlámban a tetoválás „haram”-ot, az iszlám törvényeibe ütközőt jelent, ami megváltoztatja Allah teremtményét. Érdekes tény, hogy azok a tetovált emberek, akik áttérnek az iszlámra, gyakorolhatják a hitet.

A Bible.com, egy népszerű keresztény honlap így ír azokról, akik úgy gondolják, hogy a Jézus- vagy kereszt-tetoválások jobb kereszténnyé teszik őket: „Isten inkább életünket figyeli, és nem azt, hogy milyen vallási jelet rakatunk magunkra”. A honlapon olvasható cikk amellett van, hogy eltántorítsa az embereket a tetoválás-készítéstől, miközben megjegyzi: csak mert egy embernek tetoválása van, nem akadályozza meg abban, hogy Isten igéjének hirdetője vagy Isten szolgája legyen.


Tetováljunk vagy ne?

Komoly vita zajlik a keresztények, különösen a tizenévesek körében, hogy helyes-e a tetoválás. Mary Fairchild, az önmagát kereszténynek valló blogger azt mondja: több súlyos kérdést kell magunknak feltenni: miért akarok tetoválást? Mi a célom: dicsőíteni Istent vagy felhívni magamra a figyelmet? A tetoválással szeretteim felé közvetítek üzenetet? Vagy azért tetováltatok, mert nem akarok a szüleimnek engedelmeskedni? A tetoválásom a hitben gyenge emberekre lesz hatással, és elbotlanak?

A Mi a teendő, ha a Biblia nem világos c. cikkében Fairchild így ír: Isten egy olyan képességet adott nekünk, amely által megítélhetjük indíttatásunkat és mérlegeljük döntéseinket. A Róma 14:23 kimondja: „minden, ami nem a hitből származik, bűn.” Ez így már eléggé világos! Fairchild azt írja: ahelyett hogy azt kérdeznénk, nem baj-e, ha egy keresztény tetováltat, azt a kérdést kellene feltennünk magunknak: baj, ha én tetováltatom magam?

 

K.Zs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.