Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-20 09:00:00

Környezet- és pénztárcakímélő módszer Amerikából

Újrahasznosítható házakban fogunk lakni

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lebontott házakból maradt építési anyag újrahasznosítása.

A házak lebontása oly módon, hogy újra hasznosítható épületelmek vagy anyagak kerüljenek további felhasználásra nemcsak környezetkímélő, hanem pénztárca-barát megoldás is. Az így keletkező építési anyagokat új épületekbe is be lehet építeni, vagy non-profit központoknak ajánlhatják fel az emberek. A bontott anyag leírható az adóból, nem mellesleg pedig nem terheli az amúgy is zsúfolásig megtelt hulladéklerakó helyeket.
 


Jelentősen kímélné a környezetet

Bradley Guy, az Amerikai Katolikus Egyetem építési és bontási folyamatokat tanulmányozó kutatója elmondta: az építési és bontási törmelékek az hulladéklerakó helyek egyharmadát foglalják el évente. Hozzátette: a lebontott házak 60-75 százalékát lehetne újrahasznosítani annak ellenére, hogy ez nem egyszerű folyamat. Külön szakembereket igényel, de sok lehetőséget rejt magában ez a fajta építkezési forma. Mint ahogyan azt a Christian Science Monitor megírta, a bontásokból főként a mutatósabb és értékesebb darabokat tartják meg az emberek (többek között ólomüvegek, jó állapotban levő ajtók-ablakok, vasszerkezetek).
 


Akik megcsinálták

Jack Williams és felesége Jane York 28 év után döntöttek úgy, hogy az 1950-es években épített farmházukat átalakítják és hozzáépítéssel kibővítik. Amikor a szakemberek hozzáláttak  a munkának, hamar kiderült, hogy a nem megfelelő alapozás miatt le kell bontani a teljes házat, s mindent újjá kell építeni. Jack Williams nyugalmazott villamosmérnök nem akarta tétlenül nézni, hogy az építési anyagok kárba vésznek, ezért a Habitat for Humanity segítségével talált egy denveri vállalkozót, aki 3 hónap alatt kíméletesen bontotta le az épületet.
 


Majdnem mindent meg lehetne menteni

Ily módon menekült meg a házban levő építőanyagok 82 százaléka, amelyet aztán felhasználtak az új ház építésénél. A szigetelést és gipszkartont nem tudták újrahasznosítani. Az építési törmeléket a Habitat ReStore, egy non-profit újrahasznosító bolt kapta meg, akik a faforgácsot talajtakaróként, a kéményt és a járdát bezúzva a telep körül szórtak szét: egyfajta kövezett útként.

A lebontott házak anyagainak újrahasznosításával dollárezreket spórolhatnának az emberek, de sokan inkább a könnyebb utat választják és vadonatúj házakat húznak fel. Dicséretes azonban, hogy egyre inkább terjed a házak újrahasznosítása.

 

–mi–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.