Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-20 22:45:00

Ha pizzát esznek, pizzaszagot érzünk; ha ölnek, vérszagot

Újdonság: illatos tévéképernyő a teljes átélésért

Illatokat kibocsátó televízió készül amerikai fejlesztés alapján: a berendezés akár tízezer különböző szagot rendelhet a képekhez és hangokhoz.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) kutatói a Samsung elektronikai cég munkatársaival együttműködve fejlesztették ki az új eszközt, amelyet az Angewandte Chemie című tudományos folyóiratban ismertettek elsőként.

A kompakt eszköz elég kis méretű ahhoz, hogy közvetlenül egy normál televíziós készülékhez, sőt mobiltelefonhoz csatlakoztassák. Az illatanyagok egy százszor százas mátrixban elhelyezett „kamrahálózatból” szabadulnak fel és kerülnek a levegőbe, így akár tízezer különböző szag is társítható a vizuális és auditív ingerekhez.

Egy adott illat felszabadulásához kis mennyiségű elektromos áram szükséges, amely fémszál segítségével felmelegíti és elpárologtatja a hozzá tartozó oldatot. Amikor az  „illatpatron” kifogy, egyszerűen ki kell majd cserélni.

Közleményükben a kutatók kétéves kísérletezés után azt kívánták demonstrálni, hogy lehetséges különböző szagokat generálni a használati célnak megfelelő kis méretű szerkezetben is.  – Ha például pizzát esznek (a képernyőn), a nézők pizzaillatot éreznek majd a tévéből vagy a mobiltelefonból. Amikor pedig egy szép hölgy megy át, parfüm illata lesz. Az azonnal létrehozott illatok társíthatók ahhoz a jelenethez, amely éppen a képernyőn vagy mobilon látható – magyarázta az eszköz lehetőségeit Sungho Jin kutatásvezető, az UCSD mérnöke.

 

MTI, mi, ScienceDaily

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.