Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-25 07:20:00

Shelley Lubben egykor és ma: ilyen volt - és ilyen lett

Új életet kezdett a pornószínésznő (videóval)

A pornóipartól hírnevet, pénzt és elfogadást várt - kapott helyette herpeszt, drog-és alkoholfüggőséget, depressziót, továbbá számos lelki és fizikai megaláztatást.


Az amerikai Shelley Lubben 6 évet töltött prostitúcióval és 2 évet pornófilmek forgatásával, 1993 és 94’ között. Aztán elfogadta Jézust megváltójaként - ma már egykori sorstársainak mutat kiutat a pornóiparból és hirdeti Isten munkáját a 3 éve alapított Pink Cross Foundation szervezettel karöltve és annak arcaként. Nemrégiben jelent meg A világ legnagyobb illúziója – a pornóipar igazi arca című, könyve, amelyben lerántja a leplet erről aziparágról, óva intve mindenkit az ilyesfajta karriertől.

Gyermekkorában molesztálták

Shelley Lubben preventív és rehabilitációs munkássága mindenesetre sikeres és gyümölcsöző. Mentoráltjai ma már tömegesen hagyják maguk mögött a szex, - és pornóipart. Az egykori „rosszlányok” közül ma többen diplomázás előtt álló, házasságban élő, többgyermekes, kiegyensúlyozott családanyák, akik naponta foglalják imába Shelley nevét. Természetesen mindez nem ment egyik napról a másikra. Shelley Lubben missziója megkezdése előtt csaknem 8 évet vett igénybe a teljes gyógyulás és regeneráció, amíg el tudta kezdeni megvalósítani küldetését.


 


Meglepő, de igaz: az 1968-ban, Dél-Kaliforniában született Shelley keresztény családban látta meg a napvilágot. Családjával rendszeresen látogatott is egy helyi gyülekezetet, sőt, gyermekkorában prédikátornak készült. A család életében minden a legnagyobb rendben ment, egészen addig, amíg Glendorába nem költöztek. A família addigi keresztény életvitele ekkorra háttérbe szorult, majd később teljesen abba is maradt: az egymástól egyre inkább távolodó családtagok között csupán a TV-képernyő villódzása jelentette az egyetlen kapcsolódási pontot.

– Anyám szerint a televízió a legjobb babysitter” írja későbbi visszaemlékezésében az ex-pornósztár. A kreatív, kisgyermekként színdarabokat írni és rendezni szerető kislány alkotókészségére szülei nemtörődömségből nem figyeltek fel. Így aztán készségfejlesztő iskolai foglalkozásokra, szakkörökre sem járhatott - a mulasztás persze még több, feleslegesen a televízió előtt elfecsérelt időbe torkollott.

Ám a feketeleves ezután következett - Shelley-t 9 éves kisiskolásként molesztálta 2 nagyobb iskolatársa. A zaklatástól a kislány teljesen összezavarodott: egyszerre érzett dühöt, haragot, elkeseredettséget, ugyanakkor megmagyarázhatatlan vonzalmat kezdett érezni a szexualitás abnormális formái iránt is. Olyannyira, hogy tizenéves kora közepére már rendszeres szexuális életet élő, italozó, lokáljáró, lázadó tinédzserré vált, akivel a családi látszatbéke fenntartásán ügyködő szülei érdemben továbbra sem foglalkoztak. – Nem érdekelte őket, ha olyan fiúkkal randevúzom, akiket sosem láttak - de az sem, ha Playboy-nyúlnak öltözöm vagy éppen marihuánát szívok – mondja.

Szeretni fognak, és ez legális

Shelley 18 évesen San-Fernandoban kötött ki, ám egy fillérje sem volt. Ekkor lépett be a képbe egy „jóakaró”-,aki a prostitúciót kínálta alternatívaként számára. A fiatal lány először mélységesen elborzadt az ajánlat hallatán, mert korábban soha nem nyújtott senkinek szexuális szolgáltatást pénzért - de aztán gondolkodóba esett.  „A szüleim kidobtak otthonról. Nincs munkám, még ételre sincs pénzem és Isten sem szeret. Akkor meg miért ne?”- magyarázta meg magának a megmagyarázhatatlant és lépett a tettek mezejére, 35 dollárért.

Furcsa módon még ekkortájt is sokat jutott eszébe Isten. – Nem kételkedtem benne akkor sem, hogy Ő létezik – csakhogy akkor úgy éreztem, nem szeret, és nem törődik velem”  emlékszik vissza. A prostitúcióval töltött évek alatt Shelley - nek gyermeke született egy kliensétől,  mindeközben egyre jobban rettegett akkori életstílusa esetleges következményeitől: a rendőrségi razziáktól, a börtöntől, a nemi betegségektől, a perverz alakoktól és a nemi erőszaktól.

Ekkortájt már valóban szabadulni szeretett volna ebből az áldatlan helyzetből, ámújabb instruktor tűnt fel a színen. „Ő kérdezett rá, hogy miért nem szerepelek inkább pornófilmekben?  – Biztonságosabb, legális, börtön sem jár érte-ráadásul így akár 2 ezer dollárt is kaphatsz egy-egy filmért, híres leszel, szeretni fognak – mondta.”

Shelley Lubben nem is gondolkodott sokat, és belevágott. A pénz, és a műfaj rajongói körében szerzett népszerűsége, a magas gázsik valósággal függővé tették, miközben folyamatosan ivott, drogozott és még öngyilkossági kísérletet is elkövetett. Shelley Lubben így 1993-1994 között közel 30 pornófilmet forgatott - legbelül viszont egyre nyomorultabbul érezte magát és egyre kevésbé tudta elképzelni magát hosszabb távon a pornóiparban, mert folyamatosan furdalta a lelkiismerete.

A pornóiparban töltött időszak vége felé már forgatásra menet is egyre gyakrabban érezte úgy, hogy Isten szól a lelkiismeretéhez - és arra kéri, hogy hagyjon fel ezzel az életstílussal. Végül egy betegség és egy autóbaleset döbbentette rá, hogy most már döntenie kell, hogyan tovább. Ráadásul gyógyíthatatlan herpeszvírussal fertőződött meg; ekkor végleg abbahagyta a filmezést, de még egy kis időre visszament prostituáltnak.

Jött egy férfi, aztán pedig Jézus

Shelley Lubben életében: 1994-ben találkozott leendő férjével, Garett-tel - aki ugyancsak keresztény családban nőtt fel és érezte, hogy Shelley jobb sorsra érdemes, értékes ember. Kezdetben csupán szimpátián alapuló, baráti kapcsolatot ápoltak, később azonban rájöttek, több is van közöttük, mint szimpátia, így 1995-ben összeházasodtak. A nehézségeknek ekkor még nem lett rögtön vége, hiszen a múlt egy darabig még kísértett, depresszió és alkoholfüggőség képében. Ekkor kezdtek járni a Champion Center gyülekezetbe vezette, ahol hamarosan végleg sikerült lerakni új életük alapjait.

Shelley úgy érzi, mindent egybevetve 2000 áprilisa körül állt teljesen helyre és talált vissza a normál polgári létbe, noha ez egyáltalán nem volt egyszerű. Korábban semmit sem tudott például a házimunkáról, a háztartásvezetésről, a bevásárlástól,az alapokat a témába vágó szakkönyvek olvasása mellett később, többek közt a szupermarketekben bevásárló asszonyokat figyelve leste el.

Tehetsége kibontakoztatásában sem tétlenkedett – azóta webdesigner iskolát végzett és teológiai tanulmányokba kezdett. Most 4 gyermekes édesanya. Teljes időben végzi szolgálatát a még a szex, - és pornóiparban tevékenykedők és onnan kimentendők számára tanácsadással, lelki támogatással, evangelizációval, rehabilitációs segítségnyújtással a 2008-ban létrehozott Pink Cross alapítvány arcaként, valamint preventív előadásokat is tart, ahol előélete, korábbi tapasztalatai alapján hívja fel a figyelmet az iparágat övező tévhitekre, továbbá annak lealacsonyító mivoltára.

 

Takács Gabriella


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.