Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-14 08:30:00

A sültkrumpli és a chips nem véletlenül eteti magát

Tudtunkon kívül naponta drogozunk!

A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a chips és a sültkrumpli járul hozzá a leginkább a hízáshoz, és nem véletlenül, a szervezetünk a fogyasztásukkor a marihuánához hasonló anyagot állít elő.

Vajon miért nem tudunk egyetlen darab chipset vagy egyetlen darab sültkrumplit enni? Nem csak a szénhidrát tehet róla.A Kaliforniai Egyetem kutatói, Daniele Piomelli és Nicholas DiPatrizio kimutatták, hogy az ezekben az élelmiszerekben lévő zsírok szinte ellenállhatatlanná teszik őket, és olyan meglepő biológiai mechanizmust vált ki, amely torkosságunkat motiválja. Mi a ludas? Hát a szervezetünk marihuánához hasonló vegyületei, az endokannabinoidok.

 


 
A sültkrumpli, mint a marihuána alternatívája?
 
Kísérletük során kiderült, hogy amikor patkányok valamilyen zsíros élelmiszert kóstoltak meg, a felső bélrendszerükben endokannabinoidok kezdtek termelődni. A cukor és a fehérjék viszont nem váltották ki ezt a hatást. A folyamat a nyelven kezdődik, ahol az élelmiszerben lévő zsírok egy jelet hoznak létre, amely először az agyba továbbítódik, majd a bolygóidegen keresztül a bélrendszerbe jut. Itt a jel endokannabinoidok termelődését váltja ki, amelyek a sejt-kommunikáció fokozódását eredményezi, ami a zsíros élelmiszerek indokolatlan bevitelére sarkall. Mindez Piomelli szerint úgy történik, hogy az éhséggel összefüggő emésztővegyületek szabadulnak fel, amelyek arra ösztönöznek bennünket, hogy még többet együnk.

A Proceedings of the National Academy of Sciences e heti számában megjelent tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy evolúciós szempontból az állatokban sürgető szükségük mutatkozik a zsír fogyasztására, amely a természetben nehezen érhető el, de létfontosságú a sejtműködéshez. A mai emberi társadalomban azonban a zsírok nagy mennyiségben, könnyen elérhetők, ezért a zsíros ételek fogyasztására vonatkozó velünk született motiváció elhízáshoz vezet.

A chipsadó bevezetése talán valamennyire korlátozza hazánkban ezen legális drogok fogyasztását. (Habár a gyorséttermi sültkrumpli-fogyasztás kimaradt belőle...) Az elhízás hazánkban is népbetegség és fontos, hogy megállítsuk ennek a káros szenvedélynek a terjedését, ami tovább ront a helyzeten. Ezek a kutatások talán előrelépést jelentenek, hogy a különböző országok kormányai komolyan foglalkozzanak a fogyasztásuk korlátozásával vagy betiltásával.
Érdekes, hogy a legtöbb ember, még a szülők is óriási ellenállást tanúsítanak a chipsek és hasonló gyors ételek fogyasztásának korlátozása kapcsán. Már annak is elrettentőnek kellett volna lennie, hogy ezek elhízáshoz és azon keresztül számos betegséghez vezetnek. Talán a jövőben kevésbé nézik jó szemmel a szülők a gyerekek chips fogyasztását, ugyan úgy, ahogyan féltik őket az illegális drogok fogyasztásától, félteniük kell a legálisakétól is...

 
Kotulics Mónika

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.