Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-04 18:00:00

Szervátültetések: több esély a magyar betegeknek

Több ember kerül a nemzetközi várólistára

Negyven-ötven magyar beteg kerülhet fel jövő év elején az Eurotransplanthoz tartozó országok közös várólistájára; köztük lehetnek olyanok, akik napokon belül új szervhez jutnak.

Az egyéves átmeneti idő letelte után mind az ezer szervátültetésre szoruló beteg a nemzetközi várólistán lesz – hangzott el az idén a transzplantációról szóló XX. Semmelweis Szimpózium szünetében tartott sajtótájékoztatón. Magyarország a Semmelweis Egyetem legrangosabb tudományos eseménye előtt egy nappal írta alá a nemzetközi szervcsereszervezettel kötött előzetes együttműködési megállapodást.


Esély az életre

„Magyarország jelentős lépéseket tett a szervtranszplantáció területén az elmúlt évtizedekben, azonban sok feladat áll még előttünk, amelyeket meg kell oldani ahhoz, hogy tovább tudjuk javítani az eredményeinket” – mondta dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, a huszadik alkalommal megrendezett Semmelweis Szimpózium szünetében tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve: részben ezért választották az egyetem legrangosabb tudományos eseményének idei témájául a szervtranszplantációt. A kétnapos rendezvényre a világ számos országából érkeztek nemzetközi szinten elismert szakemberek, kutatók.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár arról beszélt, az Eurotransplanttal kötött előzetes együttműködési megállapodást komoly szakmai konzultációsorozat előzte meg, amely során mindenki egyetértett abban, hogy a fejlődéshez vezető egyik út a csatlakozás. Az első átmeneti évben a halaszthatatlan sürgősségű vese-, szív- és májátültetésre váró betegek, a hiperimmunizált betegek és bizonyos kritériumoknak megfelelő gyerekek kerülnek fel a közös várólistára. „Tehát éppen a legsürgősebb segítségre szoruló, legnehezebben kezelhető betegeknek jut elsőként a nemzetközi összefogásból adódó segítségből” – tette hozzá dr. Szócska Miklós államtitkár.


Dr. Bruno Meiser, az Eurotransplant vezetője. Fotó innen

Dr. Bruno Meiser, az Eurotransplant vezetője azt hangsúlyozta: biztos benne, hogy az első átmeneti év tapasztalatai mindenkit meggyőznek a tagság előnyeiről. Kiemelten sürgős esetekben – például ha gombamérgezés miatt heveny májelégtelenség lép fel – az adott beteg az életmentő beavatkozásra szorulók listájára felkerülve két napon belül szervhez juthat az Eurotransplant térségéből. Egy tízmilliós országon belül nem lenne lehetséges ilyen gyorsan megfelelő szervet találni – mondta Bruno Meiser.

Dr. Francis L. Delmonico, a Transzplantációs Világszövetség megválasztott elnöke a nemzetközi együttműködések fontosságát emelte ki. A magyar betegek nemcsak az életeket megmentő szervek révén részesülhetnek az Eurotransplant-csatlakozás előnyeiből, hanem azáltal is, hogy Magyarországon is elérhető lesz a regionális szinten felhalmozódott tudás.

A hazai szervátültetések kétharmadát végző Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, dr. Langer Róbert azt emelte ki: a csatlakozás azoknak a vesebetegeknek is lehetőséget nyújt, akik 15-16 éve várnak szervre, mert ők a leginkább érintettek, és nincs az évi 150 hazai donorból számukra megfelelő.

Az évi 2000 donorból, amely az Eurotransplant területén lesz elérhető, tízszer nagyobb valószínűséggel fognak szervet kapni ezek a betegek. Dr. Langer Róbert megjegyezte, a tagok közötti egyensúly elve, vagyis, hogy minden ország ugyanannyi szervet kapjon, mint amennyit ad, különösen fontos az Eurotransplanton belül.

– mi

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.