Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-13 19:00:00

Minden tizedik ember komolyan veszi

Tizenharmadika, péntek: dupla balszerencse?

E babona olyan bibliai eseményekre vezethető vissza, mint a kiűzetés a Paradicsomból, az özönvíz és Jézus keresztre feszítése.

Ha péntek a hónap tizenharmadik napjára esik, szerencsétlenséget hoz – felmérések szerint minden tízedik ember tart ettől a naptól. A péntek 13 a leggyakoribb babona, s olyan bibliai eseményekre vezethető vissza, mint a kiűzetés a Paradicsomból, az özönvíz és Jézus keresztre feszítése.


Minden baj napja

A péntek 13-ától való félelmet a pszichiátria is számon tartja, mint egyfajta fóbiát. Megnevezése bár riasztóan hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnik, valójában nagyon is beszédes. Egyrészt friggatriskaidekaphobiaként tartják számon (Frigg, a skandináv mitológia istennője, akiről a pénteket elnevezték, és triskaidekaphobia, a tizenhármas számtól való félelem alapján), másrészt paraskevidekatriaphobiaként is említik (ahol a Paraskeví görögül pénteket, a dekatreís pedig tizenhármat jelent).

Ahogyan az elnevezés is mutatja, péntek 13 valójában dupla balszerencse: az elátkozott tizenhármas szám és a szerencsétlen péntek összeolvadása. A hagyomány és a néprajzkutatás az e naphoz kötődő balszerencsét a Bibliára vezeti vissza, úgy tartják, péntekre esett Ádám és Éva legszerencsétlenebb napja, amikor is a tiltott fáról szedett gyümölcs következményeképp kiűzettek a Paradicsomból. De pénteken történt Káin testvérgyilkossága és Ábel halála, s az özönvíz is a hét ötödik napján vette kezdetét.

A numerológia értelmezése szerint

A 13-as valamint a 12-es szám ellentmondását a numerológia is számon tartja. A tizenkettes ókori eredetű tökéletes szám, megjelenik például az év tizenkét hónapjában, az óra tizenkét mutatójában. Az egyiptomiak tizenkét szakaszra osztották fel az életet, amelynek tizenharmadik állomása a halál. Így a tökéletes után következő számot szerencsétlennek bélyegezték. A tizenhármas szám baljós voltát ugyanakkor az utolsó vacsorából is eredeztetik, s ebből fakad az a hiedelem is, miszerint, ha tizenhárman ülnek egy asztalnál, az egyikük halálát vonja maga után. Krisztus halálával kapcsolódik össze először a két motívum: a tizenhármas szám – Jézus és az apostolok –, illetve a péntek, a keresztre feszítés napja.

Írásos alapok is vannak

A péntek tizenharmadikától való félelem sokáig csak közszájon terjedt, az első írásos feljegyzés a 19. századból származik, Henry Sutherland Edwardsnak a híres zeneszerző Gioachino Rossiniről szóló életrajzából. A péntek 13-fóbiától szenvedő Rossini ráadásul akaratlanul is erősítette a hiedelmet – 1868. november 13-án halt meg, ami péntekre esett. De számos történelmi személyiség osztozott e babonában.

Napóleon soha nem utazott el péntek tizenharmadikán, hacsak halaszthatatlan dolga nem akadt, de Winston Churchill, Mark Twain és Franklin D. Roosevelt sem tette ki a lábát otthonról ezen a napon. Sőt, nem ültek asztalhoz, ha 13-an voltak, ilyenkor mindig kellett egy tizennegyedik, aki csatlakozott a társasághoz. A tizenhármas számhoz kötődő babona Amerikában a 20. századra olyannyira felerősödött, hogy a felhőkarcolók többségében kihagyták a 13-ik emeletet a számozásból, sőt, a szállodákban sem volt 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, az utcákban 13-as házszám.

Mit mond a tudomány?

A babona felerősödése tudományos vizsgálódásokat is elindított. Az elmúlt években számos tanulmány látott napvilágot, amelyek igazolni vagy éppen cáfolni igyekeztek a péntek 13-hoz kötődő hiedelmet. Egy holland, biztosító társaságok adataiból készült felmérés megállapította, hogy kevesebb a közlekedési baleset, a tűzeset és a lopás, ha péntek tizenharmadikára esik. Ezt azzal magyarázták, hogy az emberek ezen a napon óvatosabbak, ráadásul sokan inkább otthon maradnak. Egy másik felmérés, amely Nagy-Britanniában készült, éppen az ellenkezőjére mutatott rá – eszerint mintegy ötven százalékkal több baleset történik péntek tizenharmadikán, mint péntek hatodikán.

Egy mindenesetre biztos: péntek tizenharmadika kikerülhetetlen. A Gergely-naptár szerint egy évben legalább egyszer, legfeljebb háromszor előfordul. Átlagosan minden 212. nap péntek tizenharmadikára esik, minden vasárnapi nappal kezdődő hónapban, sőt, tizenharmadika többször esik péntekre, mint a hét bármely másik napjára…

 

Bálint Eszter

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.