Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-08 15:15:00

Gyakran élek meg elképesztő érzelmi mélységeket és magasságokat

Tessék hazavinni – szólt a rendőrnek az elveszett gyerek

A műsor lassan 18 éve megy, és készítése folyamán a társadalom minden rétegével sikerült már találkozni. Interjú a Duna TV Csellengők című műsorának készítőjével, Incze Zsuzsával.

–  A gyermekek és fiatalok eltűnése összefügghet az iskolai év ritmusával?

– Tapasztalataim szerint inkább a gyenge osztályzatokkal befejeződő tanév vége felé, az évzáró közeledtével ugrik meg az otthonról elcsellengő gyermekek és fiatalok száma. Ekkorra már nyilvánvalóvá válik, hogy rosszul állnak valamilyen tantárgyból, és tartanak a szülői felelősségre vonástól. Szerencsére az esetek többségében ők néhány napos csavargást követően előkerülnek.
A fő ok azonban nem ez – az előzmények általában ennél messzebbre és korábbra nyúlnak vissza. A gyerekek eltűnése rendszerint már következménye valaminek.

– Milyen szociális háttér jellemző az otthonról megszökő fiatalokra?

– A műsor lassan 18 éve megy, és készítése folyamán a társadalom minden rétegével sikerült már találkoznunk. Gyakran fordulunk meg magát nagycsaládban is magányosnak érző gyerekek otthonában. A kiskorúak, vagy éppen a 14 éven aluli gyerekkorúak eltűnése mögött többnyire ott van a mélyszegénység, a rossz anyagi körülmények, a drog, a romasors, a prostitúció, a leánykereskedelem… Nincs két egyforma történet. A gyermekvédelem gondoskodásában élők közül éppúgy kerülnek a látóterünkbe eltévedt, csavargó fiúk-lányok, mint jómódú családokban elő, tehetséges, különórákra járó, folyamatos sikerélményekkel megáldott gyerekek. Az okok azonban – majd mindenkor – a családi életben, vagy inkább annak hiányában keresendők. Szinte mindegyik eltűnt fiatal történetéből kiderül, hogy a szökést megelőző időszakban valami elromlik otthon, háttérbe szorulnak a közös dolgok, nincs válasz a gyerekek kérdéseire. Talán vannak még közös vacsorák, de egy idő múlva a gyerekeknek már kérdéseik sincsenek. A szeretet, a biztonság érzését felülírja a bizonytalanság, a szeretetlenség. A gyerekeknek pedig nincsen se szókészletük, se eszköztáruk arra, hogy jól reagáljanak erre a jelenségre – inkább elfutnak előle…

– Maguktól gondolják úgy a Csellengőkben bemutatott történetek szereplői, hogy haza kell térniük – vagy a nézők bejelentései alapján találnak rájuk?

– Mindkét változatra folyamatosan akadt példa a műsor történetében. Célunk azonban eredendően az, hogy a család üzenhessen a távol lévőnek, az eltűnt gyerek meg bizonyságot kaphasson arról, mennyire várják haza. A legszerencsésebb minden esetben az, ha magától indul vissza az övéihez.
Jó példa erre a Pécs melletti, Tarcsapusztán élő Jenifer története. A kislány hat testvére mellől tűnt el, amikor a szülei hozzánk fordultak segítségért. A lány az eltűnése idején állami gondozottakkal, nehéz sorsú fiatalokkal bandázott a pécsi szökőkút környékén, amikor az egyik srác felhívta a figyelmét arra, hogy látta a fotóját, meg az anyukáját a Csellengőkben. Jeni a műsor internetes archívumából meggyőződött róla, hogy valóban őt keresik, és odament az első rendőrhöz: „én vagyok az a bizonyos Jenifer, tessék engem hazavinni…” Később a kamera előtt is biztosította az édesanyját arról, soha többé nem szökik el otthonról: „Azoktól tanultam meg, hogy mit jelent a család, akiknek nincs is saját családjuk. De én most már tudom, hogy nagyszerű családom van. Sosem hagyom el őket.”

– Mi a helyzet akkor, ha esetleg hetekig, vagy akár hosszú évekig semmi hír nincs az eltűntről?

– Erre nem lehet felkészülni. A kulcsszó itt is a bizonyosság. Mert amíg nincs biztos információ arról, hogy már nem él, akit keresnek, addig nincs holttest, nincs temetés, és így aztán nincs gyász sem. Az emberben a remény évek alatt sem foszlik szét, csak a bizonyság tudja megölni azt.

– Legalább ezer, jól vagy rosszul végződő történettel találkozott. Hogyan éli meg a sikereket és a kudarcokat?

– Ma is minden egyes forgatásra úgy megyek ki, mint az első csellengős riportomra. Gyakran élek meg elképesztő érzelmi mélységeket és magasságokat is, hiszen tudom, hogy aki tőlünk vár segítséget a gyermeke felkutatásában, annak akkor és ott az élete legfontosabb célja, hogy megtalálja őt. Szerencsére jóval több a sikeres történet, mint a tragédiával végződő. Érzelmi feloldozást a családnak az utóbbi esetben is csak a bizonyság adhat. Ha tudni lehet, hogy a történet véget ért… Nekünk pedig a munkatársaimmal ki kell ürítenünk néha a batyut, amit lassan tizennyolc éve cipelünk.

– A témában, amellyel foglalkozik, nagy a kísértés a bulvárosodásra.

–  Az emberek életük legféltettebb titkait osztják meg velünk. Semmiképpen nem célunk tehát, hogy a televízió nyilvánossága elé dobjuk őket prédaként, és hogy bárkit is élveboncoljunk a nézettség kedvéért. A televíziózás szolgálat és biznisz egyszerre. Törekszem rá, hogy a személyem és maga a műsor ne nőjön az általunk képviselt ügy fontossága fölé, és hogy véletlenül se legyünk tolakodóak, tapintatlanok a családokkal, akik a bizalmukba avatnak bennünket. Én közszolgálati televízióban dolgozom, és megtanultam, az effajta műsorok levezető szelepként is működnek. Fontos, hogy legyen egy hely az ilyen dolgok kibeszélésére.
 

Incze Zsuzsa újságíró, három gyermek édesanyja. Egy hetilapnál kezdte gyakornokként, majd dolgozott a Magyar Rádióban, később a Magyar Televízióban. 1994 óta gazdája, jogtulajdonosa, tíz éve producere is a Csellengőknek. Eddig több mint 1000 eltűnés történetét dolgozta fel. Műsora jelenleg is a Duna Tv egyik legnézettebb heti adása.  Svédországból, Hollandiából, Svájcból, de még az USA-ból is rendszeresen követik a nézők. A témában eddig 2 könyve jelent meg: Csellengők (2003), Szakítópróba (2004) Munkásságáért Magyar Ifjúságért-díjjal, Emberi Jogokért-díjjal, Példakép-díjjal, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.  


Takács Gabriella

Fotó: Reviczky Zsolt

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.