Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-06 16:00:00

Telepesek családfáit kutatták

Termékenyebbek az úttörők

Kanada első francia telepes nőinek több gyerekük és unokájuk volt, mint az utánuk érkezőknek - derítették ki kanadai és európai kutatók.

A tudósok a XVII. és a XVIII. században Kanadában megtelepedett famíliák családfáit vizsgálták Charlevoix és Saguenay Lac Saint-Jean városok egyházi nyilvántartási iratai révén. (A két település Québectől 170 kilométerre északra van.)


Betegségek okait is kutatják

Az adatok alapján megmutatkozott, hogy a telepesek első nemzedékében a családoknak 15 százalékkal több gyermekük volt, mint az egy nemzedékkel később érkező famíliáknak, azaz újonnan betelepültekről van szó, nem pedig az első nemzedék gyerekeiről – akik persze a következő nemzedékhez tartoztak.


Kanadába érkező francia bevándorlók. Fotó innen

Utóbbiak körében viszont „kitartott” a többgyerekes modell, így az első nemzedék „nagy anyái” nagyanyaként gazdagabb unokaáldásnak örvendezhettek, mint az utánuk érkező nők.

Laurent Excoffer svájci tudós – a jelenségről készült tanulmány egyik szerzője – szerint az eltérés oka, hogy az úttörők termékenyebbek voltak, gyerekeik pedig örökölték ezt. A családfaadatok segíthetnek megfejteni, hogy miért gyakoriak ritka genetikai betegségek egyes kanadai közösségekben – adta hírül a BBC című brit sajtóorgánum.


MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.