Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-22 19:00:00

Akik csak a kuruzslókban bíznak

Terjedőben a halottidéző kultusz

Egyre népszerűbb Venezuelában a Maria Lionza-kultusz, mely szerint a holtak lelkét az élő emberekbe idézik útmutatásért.

A holtidéző rituálé Frenchman Leon Denizarth-Hippolyte Rivail tanain alapul, és egyre többen gyakorolják a dél-amerikai országban. Az emberek a Sorte-hegynél gyűlnek össze, amelyet szent helyként tartanak számon, és az idézés során a katolikus vallás, a vudu és sámánizmus elemeit használják fel.


Pszichológus helyett

A legenda szerint Maria Lionza is ezen hegyek között élt az 1400-as években. Úgy tartják, hogy egy alkalommal, amint kelt át a folyón, megtámadta és felfalta az asszonyt egy anakonda. A fenevad testében az asszony ígéretet tett a hegynek, hogy hozzámegy feleségül, ha megmenti őt a haláltól. Így is történt. Maria Lionzát a természet, a szeretet, a béke és a harmónia istennőjeként tisztelik. Eredetéről több legenda is kering, de a hívek szerint ma is a Sorte-hegyen lakik sok másik „fontos” szellemmel együtt.

Minden év októberében az emberek ellátogatnak a Sorte hegyhez, hogy megünnepeljék a kultusz legszentebbnek tartott napjait. Az október 12-én tartott Bennszülött Ellenállás (Indigenous Resistance) napját nemzeti ünnepként tartják számon. Ezen a napon a zarándokok népviseletbe öltöznek és a „tánc a parázson” rituálét gyakorolják. Úgy tartják, hogy a szellemek megvédik a lábukat az égéstől.


Felfokozott állapotban. Fotó innen

Azonban a rituálé csúcspontja mégiscsak a szellemidézés, melynek során az elhunyt lelkeket hívják az élőkbe. Kántálással és varázsigék mormolásával általában elhunyt híres embereket idéznek meg a szekta papjai, de bárkit ide lehet hívni a túlvilágról. Ám csak akkor lehet sikeres a holt lélek idézése, ha az adott élő ember hisz ebben a rituáléban. Ha megtörtént a lélek-transzportálás, akkor kérdéseket tehetnek fel a holtaknak és tanácsokat is kérhetnek tőlük.
Bármilyen témáról legyen is szó – beleértve a szerelmet, a sikert, más emberek problémáját –, a feltett kérdésekre választ adnak a holt emberek lelkei. A zarándokok a nagy döntések előtt általában kikérik a rituálét végző papok és a szellemek véleményét.

A rituálét praktizálók ahelyett, hogy pszichológushoz fordulnának, a szellemekre hallgatnak. Ez különösen veszélyes akkor, ha valakinek valamilyen fizikai betegsége van, hiszen nem lehet tudni, hogy milyen hatással lesz rá a találkozás. Nemegyszer epilepsziás roham, szívinfarktus következett be. De olyan beszámolók is vannak, hogy a szellemek segítettek legyőzni a testi bajokat. Így nagy valószínűséggel a Maria Lionza kultusz továbbra is virágzik majd.

A kutatók szerint a kultusz akkor lett ennyire népszerű, amikor elharapóztak az országban a bűncselekmények, és megugrott a szegények száma is. Venezuela lakosságának háromnegyede szegénységben él, és az aluliskolázottság is általános jelenséggé vált. Ha továbbra is fennáll a társadalom ilyen fokú megosztottsága, a szociális rendszer pedig kiegyensúlyozatlan, az emberek a valós, racionális megoldások helyett a kuruzslókhoz fordulnak majd tanácsért.

 

– mi (forrás: Catholic Online)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.