Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-11-17 13:36:00

Megközelíteni a másik nemet

Te hogyan udvarolsz?

Mindenki másképp közelít az ellenkező nemhez, mégis jól körülírható csoportokba rendezhetők az egyes viselkedési stílusok. Önismeretünk e témában jövőbeni párkapcsolatunk hasznára válhat.

 A keresztény emberek kapcsolatát többnyire nagy fokú tudatosság és felelősségérzet hatja át. Különösen fontosak a szívből jövő őszinte érzelmek, és már a kezdeti lépések megtételekor minden esetben fontos, hogy partnerünk szempontjait is figyelembe vegyük, és önismeretünk által minden esetben törekedjünk a harmonikus bensőséges kapcsolat kialakítására, bármelyik stílus is legyen ránk jellemző az előbb felsoroltak közül.

A másik nem megközelítésének módjában többnyire sok a nem tudatos elem, mindazonáltal a másik személyének elfogadása, és tiszteletben tartása a keresztény ember számára a kapcsolatteremtés alapját, kiindulópontját kell hogy jelentse.Segíthet azonban eligazodnunk emberi kapcsolataink rendszerében, ha sikerül valamelyest megismernünk saját stílusunkat.

Természetesen az sincs kárunkra, ha leendő partnerünk udvarlási szokásrendszerét ismerjük fel.
Ez a véleménye Jeffrey Hallnak, aki a kommunikációs tanszék adjunktusa a „University of Kansas” egyetemen, s a közelmúltban fejezett be egy tanulmányt, melynek során a flörtölési stílusokat vizsgálta 5100 társkereső felnőttet felölelő mintában – olvashatjuk a Communication Quarterly-ben. A flört angol szó, jelentése: szerelmi játék, játékos, könnyed udvarlás, illetve ennek elfogadása.

"Ha többet megtudsz arról, hogyan kommunikáltál udvarlásaid során társkereső múltadban, nagyobb valószínűséggel elkerülheted azokat a hibákat, amelyeket a múltban elkövettél.” – mondja Hall. Az „ismerd meg önmagad!” ősi normájának érvényesülése a párkapcsolatokban is fontos, és a közhiedelemmel szemben a tudatosság e vonatkozásban nem megy a párkapcsolatoknál amúgy oly fontos spontaneitás rovására. Hall a vizsgálat eredményeire alapozva öt különböző kapcsolatkezdeményezési stílust különböztet meg. Ezek: a testiségcentrikus, a hagyományos, udvarias, őszinte és a játékos.

A testiségcentrikus flörtölés együtt jár a szexuális érdeklődés kifejezésével a lehetséges partner iránt. Azok, akik magas pontszámot érnek el a kapcsolatteremtés e formájában, gyakran rohamos tempóban bontakoztatják ki kapcsolatukat, több benne az erotikus felhang, és nagyobb érzelmi töltete van a partnerrel való kapcsolatuknak.

A hagyományos kezdeményezésben a férfinak kell megtennie az első lépést a nő irányában, s a nőnek természetesen tilos „üldöznie” a férfit. Mivel a hölgyek egyre inkább passzív szerepet játszanak ebben a stílusban, néha kisebb a lehetséges eszköztáruk arra, hogy magukra irányítsák a figyelmet, és kevesebb kényeztetésben részesülnek. A tradicionális stílusú férfi gyakran már korábban is ismerte potenciális partnerét, mielőtt közeledne hozzá. A hagyományos stílusú udvarlás résztvevői mindkét nemből általában introvertált, befelé forduló lelki alkatúak, és jobban kedvelik a bensőséges randevú helyszíneket, mint a nyilvános helyeket.

Az udvarias stílusú kezdeményezés a kényes ízlésnek is megfelelő viselkedésre, és az erotikamentes kommunikációra összpontosít. Habár kevéssé hevesen közelítenek potenciális partnerükhöz, és kevésbé részesülnek udvarlási kényeztetésben, mégis e stílusban többnyire tartalmas kapcsolatok kialakulása várható.

A őszinte flört érzelmi kapcsolatok alapján jön létre, s a potenciális partnerek őszinte érdeklődést mutatnak, közvetítenek a másik nem felé. Bár általában a hölgyekre jellemző ez a stílus, a másik nem képviselői is szép számmal gyakorolják.
Az őszinte kapcsolatok érzelmi töltése jelentős, általában tartalmasak, és „szexuális kémiával” is teljesek.
 

A játékos flörtölési stílusú emberek gyakorta kevéssé törekednek hosszú távú kapcsolatokra. Mindazonáltal a flörtölésben élvezetet találnak, és tevékenységük – különösen, ha sikeres – növeli önbecsülésüket. Kevésbé valószínű, hogy tartalmas és konstruktív kapcsolatot alakítsanak ki, főként, ha potenciális partnerük is játékos. Hall elmondta,hogyakülönböző kapcsolatteremtési stílusok nagyjából egyforma mértékben jellemezték a két nem képviselőit. Véleménye szerint a flörtölési stílus, bár főleg a kapcsolatok kezdetén a legfontosabb, kihatással van hosszabb távon is, beleértve a házasságot.

- nikol -
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.