Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-25 08:30:00

Fogyasztás után rövid idővel lényegesen magasabb a Biszfenol-koncentráció

Súlyos betegséget okoznak a konzerv élelmiszerek

A konzerv élelmiszerek fogyasztása már néhány alkalom után jelentősen megnöveli a szervezetünkben a Biszfenol szintjét, ami károsan hat a szív- és érrendszerre, a fejlődésre és akár cukorbetegséget is kiválthat.

Az új cumikon és cumisüvegeken „BPA-mentes” címkék találhatók, mert ezek a műanyag termékek már nem tartalmaznak Biszfenol-A (BPA) vegyületet. Ez az anyag vélhetően fokozottan káros hatással van a magzatok, a csecsemők és a kisgyermekek agyi fejlődésére, de a felnőtteket is veszélyeztetheti a polimer molekula. Több tanulmány bizonyítja, hogy a BPA megzavarja a szaporodást, megváltoztatja a géneket, kiváltója lehet a cukorbetegségnek, merevedési zavarokat okozhat, és negatív hatással van a szív- és érrendszerre.


Napi egyszeri konzerv étkezés is veszélyes lehet

A BPA mindenben kimutatható, játékokban, használati tárgyakban és csomagolásokban is. A konzervdobozokat gyakran epoxigyantával bélelik, ami BPA-t is tartalmaz, és könnyen az élelmiszerbe oldódik.

A vizeletben a konzervleves elfogyasztása után rövid idővel lényegesen magasabb Biszfenol koncentrációt mutattak ki – olvasható amerikai kutatók jelentésében a Jama szaklapban. A Jenny Carwile által vezetett kutatócsoport 75 önkéntes személyt osztott két csoportra, az egyik fél konzervlevest kapott ebédre, a másik frissen készítettet öt napon keresztül. Ezután megmérték a vizeletükben a BPA koncentrációt, és megkérték azokat, hogy akik korábban konzervételt ettek, két napig ne fogyasszanak konzervételt és fordítva. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik öt napig dobozos levest ettek ebédre, a BPA koncentrációja 13-szor magasabb még azután is, hogy két napig „tisztultak”.

A vizsgálat során 58 önkéntes mintájában mutatták ki a Biszfenol-A-t, azután, hogy frissen készült levest ettek mindannyian két napig. A konzervlevest fogyasztók esetében minden résztvevőnél kimutatták a BPA-t és összehasonlítva a többiekével egészen magas mértékben. Míg a friss élelmiszert fogyasztók vizeletében 1,1 mikrogramm volt a BPA aránya literenként, a konzervet étkezők csoportjában ez az érték 20,8 mikrogramm volt literenként.


Nem csak a konzervélelmiszer veszélyes

Az eredmények meglepték a kutatókat. A megfigyelt BPA-koncentráció a konzervlevest fogyasztó csoportnál az eddig mértekhez képest szélsőségesen magas – állították a tudósok. Feltehetőleg ezek csak ideiglenes csúcsok, de az eredmények különösen fontosak lehetnek azok számára, akik sok konzervételt fogyasztanak – hívták fel a figyelmet a tanulmány végén.
A Biszfenol újra és újra a címlapokra kerül. A BPA-t a műanyagok gyártásához használják, így sok mindennapos használati tárgyunkban megtalálható. Ezek közül a csomagolóanyagok a legveszélyesebbek, melyek érintkezhetnek az élelmiszerekkel és növelhetik annak BPA tartalmát.

Jenny Carwile két évvel ezelőtt már publikált egy hasonló tanulmányt. Akkor a tesztalanyok egy hétig polikarbonát műanyag flakonból ittak, és az eredmények szerint 69 százalékkal nőtt náluk a BPA-koncentráció.

A legnagyobb probléma, hogy a BPA hőre érzékeny vegyület, és a vizsgálatok szerint szobahőmérsékleten könnyen kioldódik az ételbe. Frederick vom Saal, a Missouri-Columbia Egyetem professzora a konzerves zöldségek előállítása kapcsán megjegyezte, hogy a magas hőfokon való kezelés sem kedvez a doboz falában található BPA-vegyület kioldódási ütemének.


spiegel.de / thebostonchannel.com / K.M.
A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.