Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-29 09:00:00

Amerikában az élelmiszerek 40 százaléka kárba vész

Spóroljunk és együnk takarékosan!

Az ételek több mint felét közvetlenül a fogyasztók dobják el – hívják fel a figyelmet statisztikák a túlzott pazarlásra.

Túlvásároljuk magunkat, meghagyjuk az ételmaradékainkat, érintetlenül kidobjuk a zúzódott vagy hibás almát. Az ártatlannak tűnő pazarlásnak azonban súlyos gazdasági és környezeti következményei vannak. A kidobott ételmennyiség naponta 1400 kalóriának felel meg. Ez elegendő lehetne 2 milliárd ember egyévnyi élelmiszer-ellátására.

Ha az amerikaiak vissza tudnák fogni a pazarlásukat, és a kereskedők inkább az ételadományozást választanák ahelyett, hogy kidobják, amit nem tudnak eladni, Amerikában nem lenne egy éhező család sem. A pazarlás során felmerülő másik nagy probléma, hogy a kidobott élelmiszerek a szeméttelepeken landolnak. 


Hogyan változtassunk?

Tervezzük meg a menüt, mielőtt vásárolni indulnánk! Készítsünk egy részletes vásárlási listát, amihez ragaszkodjunk is! Minél kevesebb váratlan bevásárlást ejtünk meg, annál több pénzt spórolunk, és annál kevesebb ételt dobunk ki az ablakon. Ellentmondásnak tűnhet, de a gyakorlat valóban azt mutatja: ha sokszor vásárolunk, ám egyszerre csupán néhány dologra szorítkozunk, megkímélhetjük a pénztárcánkat, nem is zsúfoljuk túl a hűtőnket, és a kukába is kevesebb maradék kerül.

További tippek a spórolásra: kevesebbet raktározzunk el a hűtőben, és tartsunk rendet benne! A felhalmozott ételek elvesznek a nagy káoszban, elfeledkezünk róluk, így aztán nagy valószínűséggel a szemetesben végzik.

Ne dobjuk el az ételt, csak mert elérte a szavatossági idejét! A szavatosságot garantáló dátumokat a különböző minőségbiztosítási szabályok határozzák meg, és inkább csak a kereskedőknek és a kiszállítóknak szólnak, mintsem a fogyasztóknak.

Mielőtt kidobnánk a maradékot, győződjünk meg róla, hogy tényleg romlott-e: szagoljuk meg, vizsgáljuk meg a kinézetét, és kóstoljuk is meg! A legtöbb esetben, ha jó az állaga és a szaga, akkor az étel maga is jó.

Egy másik mód, amivel tovább friss maradhat az étel: ellenőrizzük a hűtő megfelelő hőmérsékletét! Élelmiszereinknek ugyanis a 4 és fél Celsius fok az ideális, főleg a tejtermékeknél. Még egy jó tanács: a maradékokat le is fagyaszthatjuk, a kenyeret, a tejet egyaránt.

Végül pedig: ha maradt még étel, furcsán hangozhat, de azt együk meg! Hajlamosak vagyunk jóval többet főzni-sütni, mint amennyire valóban szükségünk lenne, és a maradékot bedugni a hűtőbe. Egy kis fűszerezéssel könnyen izgalmassá is varázsolhatjuk a megunt kosztot. Legyen otthon mindig egy kis sajt és tejföl, azzal nem ronthatjuk el! A megszokott heti menü kreatív átalakításával pedig új életre kelnek ételeink, és nem kell a kukában végezniük!

 

B. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.