Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-12 20:00:00

Visszautasítják egyházi vezetők Brian Johnson Jézus-képét

Pénzért járt templomba az AC/DC énekese

Kisebb botrányt kavart az AC/DC frontembere, Brian Johnson, amikor a napokban megjelent könyvében azt állította: Krisztus nem Isten Fia volt.

Fiatalkorában ugyan templomi kórusban is énekelt, de az AOL Pop Eater nevű blogjának most úgy nyilatkozott, soha nem motiválta a hit. A 63 éves brit Johnson az AC/DC ausztrál rock zenekarral mintegy 200 millió lemezt adott el világszerte, rajongói körében tehát sokat számít, mit mond.


A vallási vezetők szerint nem elfogadható

– Igen, énekeltem templomban, kisanyám, és tudod miért? – kérdezett vissza az őt faggató újságírónőnek Johnson az interjúban. – Azt hiszed, a vallás miatt? Dehogy! Azért, mert két shilling hat pennyt fizettek hetente! – így Johnson gyermekkori, vélt elkötelezettségéről.

A vallási téma azért került szóba az interjúban, mert nem rég jelent meg az énekes önéletrajzi könyve, a Rockers and Rollers: A Full-Throttle Memoir (azaz: Memoár telitorokból), amely részletesen foglalkozik Johnson hittel kapcsolatos gondolataival. „Nem hinném, hogy van értelme hinni, szögezzük le. Úgy gondolom, hogy minden vallás rossz, időpocsékolás mindegyik. Jézus bölcs ember volt, de nem volt Isten fia. Bölcs ember volt, aki maga mondta: én vagyok az egyház. Mi magunk vagyunk a saját egyházunk, egyes-egyedül, nem kell hozzá összejönni. Baromság az egész.”

A brit és ausztrál keresztény vezetők meglehetősen gyorsan reagáltak Johnson kijelentéseire. – Így tekinteni Jézusra, nem elfogadható – mondja Drew Dixon az albertville-i Új Szövetség Baptista Egyház pásztora. – Lehetetlen azt mondani, hogy Jézus nem volt Isten fia, amikor őmaga nyilatkoztatta ki – tette hozzá a ChristAndPopCulture.com hasábjain.

Allen Palmeri író, aki The Cyberspace Letters című regényében kultúra és vallás kölcsönhatását vizsgálja, úgy kommentálta az AC/DC frontemberének kijelentését, hogy „akár tetszik Brian Johnsonnak, akár nem, ő is Isten gyermeke, és a tehetségét is Istentől kapta. Amikor eljön számára az ítélet órája, akkor szembesül majd vele, mennyire Isten fia Jézus Krisztus”. Palmeri, aki a The Pathway című baptista újság szerkesztőjeként is tevékenykedik úgy véli, az AC/DC híres slágere, a Highway to Hell (Országúton a pokolba) „jó szándékkal van kikövezve, és ehhez hasonló bugyuta filozófiát hangoztat”.

Egy, az ausztrál sajtónak nyilatkozó keresztény anya aggodalmát fejezte ki. “Attól tartok, Johnson nincs tisztában kijelentéseinek súlyával, hogy mit jelent az, ha azt hangoztatja, mi vagyunk a saját egyházunk, azzal mekkora hatást gyakorol a keresztény rajongóira – fiatalokra, akik még befolyásolhatóak.”

Johnsonnak a halál utáni életről is meglehetősen saját filozófiája van. “Ha jó ember vagy akkor elégedett leszel, és ez az elégedettség ami az utolsó leheleteddel távozik az örökkévalóságig kitart. De ha rossz voltál és gonosz dolgokat műveltél, akkor annak bűze távozik a tüdődből, na az a pokol” – hangoztatja.

Dixon szerint cseppet sem egyedi Johnson hitfilozófiája, ez a fajta gondolkodás áthatja a modern ember kultúráját. – Teológiát gyártott a kényelemre, egy olyasfajta gondolkodásmódra, amely megfelel az életvezetésének – így a baptista lelkipásztor. – Csakhogy ez nem így megy”– tette hozzá.

 

Egy szép napon elhagyom a gonosz útját (One of these days I’m gonna change my evil ways) – énekli itt Johnson. Adja Isten, hogy így legyen 
 
Johnson 1947-ben született Angliában, a hetvenes években a Geordie glam-rock zenekar alapítója volt, az 1973-tól működő AC/DC-hez 1980-ban csatlakozott, amikor annak legendás énekese, Bon Scott halálba itta magát. Az AC/DC a hard rock egyik úttörője, megannyi polgárpukkasztó slágerrel, ilyen például a Highway to Hell, amely akár rock önvallomásként is felfogható. “Hey Satan, payed my dues,
Playing in a rocking band” – szól az egyik strófa (Hé, Sátán, kifizettem a számlát, most egy rockbandában játszom). Míg a szintén a rock and roll életérzést megéneklő Ride On refrénjében az eljövendő megtérésüket is megéneklik: “one of these days I'm gonna, change my evil ways” (egy szép napon elhagyom a gonosz útját).

-

-mi--

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.