Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-08 11:51:00

AIDS-betegek gyógyszeréért harcolnak a drogterjesztők

Patkányméreg is van az új drogkoktélban

Dél-Afrikában a HIV-fertőzöttek kezeléséhez használatos gyógyszert keverik tisztítószerrel és patkányméreggel. Az így nyert whoonga nevű új drog erősen mérgező és gyorsan függőséget okoz.

Harc a drogok elosztásáért megszokott dolog Dél-Afrikában is. Újdonság viszont, hogy HIV-fertőzöttek számára túlélést jelentő tablettákért folyik az utcai háború.  A nagyvárosok rettegésben tartott betegei csoportosan járnak gyógyszereikért azt remélve, hogy így nem támadják meg őket a drogbandák.

A whoonga a többi úgynevezett partidroghoz képest olcsó: egy tabletta alig 3 dollárba kerül. Növekvő népszerűsége egy társadalmi problémákkal sújtott országban nem meglepő. „A droghasználóknak gyakran napi több adagra is szükségük van. Amikor a vágy elönt, és nincs pénzed, bármire képes vagy egy adagért. Bármi, ami a kezed ügyébe kerül, legyen az kés, pisztoly vagy bármilyen szúró tárgy, mind alkalmas arra, hogy megszerezd az anyagot. Az orvosok figyelmeztettek, ha nem hagyok fel a whoonga használatával, az a HIV-kezelésemre is kihat” – beszél a whoonga-val kapcsolatos élményeiről egy drogfüggő HIV-fertőzött.
A whoonga használatával súlyosan károsodhat az egészséges ember szervezete, belső vérzést és gyomorfekélyt, de akár halált is okozhat.

Dél-Afrikában hatmillió HIV-fertőzöttet tartanak számon, közülük mintegy 700 ezren kapnak az életüket meghosszabbító antiretrovirális (a retrovírusok, így a HIV-vírus szaporodását is gátló, azokat elpusztító készítmények) kezelést. A durbani klinika az ország legfertőzöttebb tartományának fő gyógyszerelosztó központja. Dr. Bright Mhlongo, a klinika vezetője megerősíti a fenyegetés súlyosságát: „A whoongához használt Stocrin népszerűsége miatt az egyébként is erősen korlátozott erőforrásaink tovább apadnak majd. Ezek a tabletták jelentik a HIV-pozitívak kezelésének alapját. Ha elveszítjük a kezelés legfontosabb elemét, egy drágább gyógyszert kell használnunk, ami a dél-afrikai betegek anyagi helyzete miatt beláthatatlan következményekkel járna.”

Az AIDS-betegek gyógyszereire a marihuánát fogyasztók is rákaptak. Ha a füves cigarettához antiretrovirális Strocrint adagolnak hallucinogén hatás érhető el.


forrás: BBC

Fülöp Viktória
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.