Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-15 08:00:00

Új módszer az agresszió levezetésére

Online veszély a gyerekekre: halálos zaklatás

A sajnos hagyományosnak tekinthető iskolai és munkahelyi zaklatást már jó ideje vizsgálják a pszichológusok. Az utóbbi években kezdik különálló jelenségként kezelni a szakemberek az elektronikus zaklatást.

Az angolul cyberbullying néven elterjedt kifejezés a konkrét személyek ellen irányuló internetes zaklatások, rágalmazások, befeketítések gyűjtőneve. A cyber a virtuális világot jelenti, az angol bully ige jelentése pedig erőszakoskodik, megfélemlít, terrorizál, zsarnokoskodik, kínoz.

Egy korábbi kutatás azt állapította meg, hogy bár jelentős átfedés van a hagyományos és elektronikus bullying elkövetői és áldozatai között, a kiváltott hatás szempontjából különbség mutatkozik. Ugyanis az újfajta terror több kutató szerint érzelmileg megterhelőbb, mint ódivatúbb formája. Egyrészt azért, mert sokkal nehezebb elmenekülni előle. Az iskolai zaklatás véget ér az intézmény kapujánál, a cyberbullying azonban csak ott kezdődik.


Online veszély a gyerekekre

Ráadásul az a közeg a legveszélyeztetettebb, amiben a gyerekek manapság a legtöbb időt töltik: az online világban, ahol az egymás közti kommunikáció és szórakozás legnagyobb része zajlik. A másik fontos tényező, hogy az elektronikus zaklatás a legtöbbször anonim, vagy álneves. A kutatások szerint az ilyen esetek felében nem lehetett kideríteni, hogy kitől eredt a támadás.


A közösségi média útvesztői

Az internetes zaklatás ugyanis lehetőséget ad azoknak is, akik egyébként soha nem bonyolódnának bele egy szemtől szembeni konfliktusba. A harmadik fontos különbség, hogy a cyberbullying általában egy sokkal nagyobb színtéren, az online nyilvánosság előtt zajlik, így az áldozat még inkább megalázottnak, a közösség kitaszítottjának érezheti magát. Mindezek a tényezők azt eredményezik, hogy a cyberbullying áldozatai koncentráltabb formában kapják a megaláztatást és frusztrációt.


A virtuális és a fizikai zaklatás összeér

A világhálós zaklatás azonban sokkal konkrétabb formát is ölthet: amikor nemcsak virtuális, hanem fizikai erőszak is történik, sőt, általában az elkövetők dokumentálják is, hogy feltegyék az internetre, így is megalázva az áldozatokat.

– A legborzasztóbb az egészben, hogy az elkövetőknek a boldogságot nem is maga a verés, az erőszak, hanem az esetek lefilmezése okozza. A filmek készítése az egyetlen oka a támadásoknak és a fájdalom okozásának – mondja a Happy Plankingnek elnevezett fizikai zaklatási formáról Paul Fawcett, egy áldozatokat segítő szervezet munkatársa.


Egy visszafelé elsült Happy Planking

– Az egész az iskolákban kezdődött. Az erősek kinézték maguknak a gyengéket, megverték őket, lefilmezték az egészet, majd felrakták az internetre és fürödtek kétes ismertségük dicsfényében – nyilatkozta Liz Carnell, a Bullying Online nevű szervezet munkatársa. A Bullying Online olyan iskolásokkal foglalkozik, akiket támadások érnek, ők megpróbálnak segíteni a gyerekeken.

Világszerte az internetes- és tettleges zaklatás áldozatait külön szervezetek segítik, ilyenek például a: Victim Support, és a Bullying Online. A külföldi szakemberek az erőszakos műsorok miatt elsősorban a televíziót tették felelőssé a bullying és Happy Slapping rohamos terjedéséért. De belegondolva a szülők, a rendőrség és a mobilszolgáltatók felelőssége is felmerül, hiszen tartalomszűréssel megakadályozható lenne az erőszakos képek és videók terjedése.

Az ilyen eseteket a legtöbbször multimédiás mobiltelefonokkal rögzítik, így válik a telekommunikációs eszköz a lelki terror fegyverévé. A kutatások szerint a brit diákok csaknem fele volt már áldozata ilyen jellegű zaklatásnak, ezért is volt kénytelen lépéseket tenni a brit szakminiszter az ügyben. Michael Gove oktatási miniszter által kidolgozott új szabályozás értelmében a következő tanévtől az iskolának jogában áll majd tanítás előtt begyűjteni a diákok mobiljait és az esetleges becsempészett készülékek tartalmát ellenőrizheti, szükség esetén törölheti róla a sértő tartalmakat. A brit rendőrség már több száz különböző, kamerás mobiltelefonnal rögzített és a világhálóra felkerült erőszakos videó ügyében nyomoz.

Mobil az iskolában
Bár Magyarországon is olvashattunk már hasonló korlátozásokról, de az oktatási minisztérium itt nem is tervez a brithez hasonló szabályozást – az iskolák egyénileg oldják ezt meg a házirend bővítésével. Általános esetben a telefont maguknál tarthatják kikapcsolt állapotban a tanulók. Van, ahol az óra elején ki kell tenni egy asztalra a telefonokat, hogy a diákoknak ne vonhassa el a figyelmét óra közben, illetve ne használhassák puskázásra internet elérési lehetőségüket. De ahol külön szabályozás nincsen a mobiltelefonokra vonatkozóan, ott az órán mobilozó renitensekkel szemben gyakorlatilag semmit sem tehetnek a pedagógusok, ki ugyanis nem küldhetik a gyereket az óráról, és a készüléket sem vehetik el.

–mi–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.