Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-07 22:17:00

Tesznek a Földért

Ökológiai kísérletet végez egy svéd család

Megpróbálják a minimálisra csökkenteni szén-dioxid kibocsátásukat egy jelentős életmódváltozás keretében. És működik.

A kétgyermekes svéd család (akiket ötven pályázó közül választottak ki) átlagos, normális életet él, és mint nyilatkozatukból kiderül, húst ugyan csak minimális mértékben fogyasztanak, de egyébként nem viszik túlzásba a takarékoskodást.

Egy ötven éve épült házat és két öregedő autót cseréltek most egy vadonatúj környezetbarát villára, illetve egy elektromos autóra. A különböző ismert svéd cégek fél évig tartó közös kísérleti projektjét azzal a céllal hívták életre, hogy a kiválasztott család kipróbálja: le tudja-e szorítani évi egy tonnára az egy családtagra jutó szén-dioxid-kibocsátást (miközben a világátlag 7 tonna körül mozog fejenként).

A legkorszerűbb műszaki megoldásokkal készült, hőszigetelt és energiatakarékos faépületet Stockholm közelében húzták föl. A teljes háztetőt és a homlokzatot napelemek borítják, így az épület több áramot is termel, mint amennyit a lakói fölhasználnak, így a fölösleget visszatáplálják a hálózatba. A négyzet alakú ablakok télen beengedik az alacsonyan járó nap sugarait, nyáron viszont tompítják az erős sugárzást, így csökkentve a hűtési költséget. A család a Volvo elektromos autójával közlekedik. A július végéig tartó kísérletet a svéd Chalmers Műszaki Egyetem munkatársai követik nyomon és tartják nyilván a szén-dioxid-kibocsátási értékeket.

Kína a csúcsszennyező
Átlagosan 30-32 milliárd tonna szén-dioxid kerül évente a levegőbe világszerte a münsteri székhelyű, megújuló energiával foglalkozó IWR nemzetközi kutatóintézet adatai szerint. A világon a kibocsátás a bázisévnek számító 1990 óta 40 százalékkal növekedett, és különösen az ezredforduló után gyorsult fel.
Mára Kína lett a világ legnagyobb légszennyezője, megelőzve az Egyesült Államokat, a harmadik helyen álló Oroszországot, illetve Indiát és Japánt. (Kína termeli a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásnak 22 százalékát.)
A 2012-ben lejáró Kiotói jegyzőkönyv általánosságban azt írja elő, hogy a résztvevők a 2008-2012 közötti időszakra legalább 5 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az EU 8 százalékos csökkentést vállalt, amelynek jelentős részét már teljesítette.


Valló László


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.