- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Életmód
2011-01-27 12:25:00 Szuperhősök az élelmiszerek közöttNincs már vitamin a zöldségekbenA Gödöllői Agrártudományi Egyetem kutatóinak felmérése szerint például 1966 és 1990 között a sárgarépa 40, a borsó 53, a paprika 88, míg a káposzta a vitamintartalmának 90 százalékát veszítette el.Hasonlóan drasztikus a növények mikroelem-tartalmának csökkenése is, s az azóta eltelt két évtizedben bizonyára folytatódott e negatív tendencia. Világszerte mindezt különböző táplálék-kiegészítőkkel igyekeznek ellensúlyozni. Ezek a szerek azonban többnyire szintetikus úton előállított anyagokat tartalmaznak, így csupán 10-15 százalékban hasznosulnak a szervezetben, s hosszú távon kedvezőtlen mellékhatásaik is lehetnek.
A szuperélelmiszerek első helyén a keleti kultúrákban napi szinten fogyasztott zöld tea áll, melynek jótékony élettani hatásait a nyugati orvostudomány is igazolta. Bizonyítást nyert, hogy nemcsak a zsírok égetését fokozza, de csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint bizonyos daganatos betegségek előfordulásának kockázatát, míg Alzheimer- és Parkinson-kór esetén megvédheti az idegsejteket a pusztulástól. A szuperélmiszerek közé sorolt vörösbor jótékony élettani hatását sokan megkérdőjelezik, az azonban bizonyos, hogy antioxidáns hatású, erősíti az érfalakat, így csökkenti a keringési megbetegedések valószínűségét. Zöld tea minden nap
A zöld teánál és a vörösbornál is háromszor nagyobb antioxidáns tartalma van a gránátalmának, ami csökkenti a vér koleszterinszintjét, így kiváló az érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére. Mindemellett pozitív hatású a prosztata-, az emlő- és a bőrrákkal, valamint a gyulladásos megbetegedésekkel szemben, s a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet.
Gránátalma a szupergyümölcs
A szuperélelmiszerek körébe sorolt táplálékok egy része – például az áfonya, a málna, a narancs, a fekete ribizli, a paradicsom, a dió, a brokkoli, a gomba, a spenót, a szója, a zab, a lazac vagy az olajos szardínia – jó ismerősünk, legfeljebb nem voltunk tisztában kivételes tulajdonságaikkal. Vannak olyan kevésbé mindennapi szuperélelmiszerek is, mint az avokádó, a papaya, az olajfalevél, a kakaó, a kurkuma, a mangosztán, vagy a búzafű. Mindnek más és más az erőssége, a gyulladások csökkentésétől a méregtelenítésen át az öregedés lassításáig. Az egyik legkomplexebb az aloe vera, de még ezt is sokszorosan felülmúlják bizonyos algatípusok, melyekben – a kutatók szerint – minden, szervezet számára szükséges tápanyag benne van.
Spirulina alga
Szuperélelmiszer a méz is, hiszen ásványi anyagokban, vitaminokban, szerves savakban, enzimekben, illóolajokban gazdag, s mintegy hetvenféle gyógy-, és fiziológiai hatással rendelkezik. Jelentős antibiotikus hatása miatt kiváló nyálkahártya-gyulladások, immungyengeség, illetve sebek kezelésére, de jó szolgálatot tehet szívgyengeség, gyomorhurut, légcsőhurut, belsőelválasztású-mirigy bántalmak esetén is. A mangalica sertés húsa és zsírja speciálisan magyar szuperélelmiszer, ugyanis a közvélekedés szerint kevesebb koleszterint, és telítetlen zsírsavat tartalmaz más fajtákénál. Ez azonban csak részben igaz: a hungarikumnak számító zsírsertés szalonnájának koleszterintartalma hasonló takarmányozás mellett azonos a többi sertésfajtáéval, s telítetlen zsírsavakat is csak akkor tartalmaz, ha makkoltató rideg tartásban nevelik, hagyva, hogy az állat a természetes ütemben növekedjen. Természetes multivitaminok Akik nem akarnak sokat vesződni a szuperélelmiszerek beszerzésével, elkészítésével, tabletták és kapszulák formájában is fogyaszthatják ezek kivonatait, amelyek – a laboratóriumi úton izolált, szintetikusan előállított vitaminokat tartalmazó multivitamin készítményekkel ellentétben – természetes, komplex formában tartalmazzák a különböző növények élettanilag pozitív hatóanyagait, így a szervezet számára nagyobb hatásfokkal hasznosíthatók, és kisebb mennyiség is elegendő belőlük. De mindennek számos ellenzője akad, sok táplálkozási szakértő nyilatkozik úgy, hogy ez a kiszerelés csupán a gyártók és a forgalmazók szerint optimális.
|
Hírsor
A hét java
|
|