Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-01-27 12:25:00

Szuperhősök az élelmiszerek között

Nincs már vitamin a zöldségekben

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem kutatóinak felmérése szerint például 1966 és 1990 között a sárgarépa 40, a borsó 53, a paprika 88, míg a káposzta a vitamintartalmának 90 százalékát veszítette el.

Hasonlóan drasztikus a növények mikroelem-tartalmának csökkenése is, s  az azóta eltelt két évtizedben bizonyára folytatódott e negatív tendencia. Világszerte mindezt különböző táplálék-kiegészítőkkel igyekeznek ellensúlyozni. Ezek a szerek azonban többnyire szintetikus úton előállított anyagokat tartalmaznak, így csupán 10-15 százalékban hasznosulnak a szervezetben, s hosszú távon kedvezőtlen mellékhatásaik is lehetnek.

A vitamin-szedésen kívül azonban létezik egy másik megoldás is, s ezt az úgynevezett szuperélelmiszerek kínálják. Ezek általában növényi eredetűek, illetve olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek rendkívül gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban, élelmi rostban és más különösen egészségesnek tartott összetevőkben. Önmagukban pedig szinte teljes egészében hasznosulnak a szervezetben és sokoldalúan fejtik ki áldásos hatásukat.


Három testőr

A szuperélelmiszerek első helyén a keleti kultúrákban napi szinten fogyasztott zöld tea áll, melynek jótékony élettani hatásait a nyugati orvostudomány is igazolta. Bizonyítást nyert, hogy nemcsak a zsírok égetését fokozza, de csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint bizonyos daganatos betegségek előfordulásának kockázatát, míg Alzheimer- és Parkinson-kór esetén megvédheti az idegsejteket a pusztulástól. A szuperélmiszerek közé sorolt vörösbor jótékony élettani hatását sokan megkérdőjelezik, az azonban bizonyos, hogy antioxidáns hatású, erősíti az érfalakat, így csökkenti a keringési megbetegedések valószínűségét.

 
Zöld tea minden nap

A zöld teánál és a vörösbornál is háromszor nagyobb antioxidáns tartalma van a gránátalmának, ami csökkenti a vér koleszterinszintjét, így kiváló az érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére. Mindemellett pozitív hatású a prosztata-, az emlő- és a bőrrákkal, valamint a gyulladásos megbetegedésekkel szemben, s a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet.

 

Gránátalma a szupergyümölcs


Ismerősök és ismeretlenek

A szuperélelmiszerek körébe sorolt táplálékok egy része – például az áfonya, a málna, a narancs, a fekete ribizli, a paradicsom, a dió, a brokkoli, a gomba, a spenót, a szója, a zab, a lazac vagy az olajos szardínia – jó ismerősünk, legfeljebb nem voltunk tisztában kivételes tulajdonságaikkal.

Vannak olyan kevésbé mindennapi szuperélelmiszerek is, mint az avokádó, a papaya, az olajfalevél, a kakaó, a kurkuma, a mangosztán, vagy a búzafű. Mindnek más és más az erőssége, a gyulladások csökkentésétől a méregtelenítésen át az öregedés lassításáig. Az egyik legkomplexebb az aloe vera, de még ezt is sokszorosan felülmúlják bizonyos algatípusok, melyekben – a kutatók szerint – minden, szervezet számára szükséges tápanyag benne van. 

 

 Spirulina alga

Szuperélelmiszer a méz is, hiszen ásványi anyagokban, vitaminokban, szerves savakban, enzimekben, illóolajokban gazdag, s mintegy hetvenféle gyógy-, és fiziológiai hatással rendelkezik. Jelentős antibiotikus hatása miatt kiváló nyálkahártya-gyulladások, immungyengeség, illetve sebek kezelésére, de jó szolgálatot tehet szívgyengeség, gyomorhurut, légcsőhurut, belsőelválasztású-mirigy bántalmak esetén is.

A mangalica sertés húsa és zsírja speciálisan magyar szuperélelmiszer, ugyanis a közvélekedés szerint kevesebb koleszterint, és telítetlen zsírsavat tartalmaz más fajtákénál. Ez azonban csak részben igaz: a hungarikumnak számító zsírsertés szalonnájának koleszterintartalma hasonló takarmányozás mellett azonos a többi sertésfajtáéval, s telítetlen zsírsavakat is csak akkor tartalmaz, ha makkoltató rideg tartásban nevelik, hagyva, hogy az állat a természetes ütemben növekedjen. 
 

Természetes multivitaminok

Akik nem akarnak sokat vesződni a szuperélelmiszerek beszerzésével, elkészítésével, tabletták és kapszulák formájában is fogyaszthatják ezek kivonatait, amelyek – a laboratóriumi úton izolált, szintetikusan előállított vitaminokat tartalmazó multivitamin készítményekkel ellentétben – természetes, komplex formában tartalmazzák a különböző növények élettanilag pozitív hatóanyagait, így a szervezet számára nagyobb hatásfokkal hasznosíthatók, és kisebb mennyiség is elegendő belőlük. De mindennek számos ellenzője akad, sok táplálkozási szakértő nyilatkozik úgy, hogy ez a kiszerelés csupán a gyártók és a forgalmazók szerint optimális.  


-rokics-


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.