Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-11-03 06:13:00

Különleges apróságok

Négy nap Londonban

Enyém, tiéd, miénk a metro, a busz, a villamos, a parkok. Sehol egy falfirka, roggyant pad, összefirkált busz, szemetes park . A kézmosójuk érthetetlen. Csak a BBC-n beszélnek akcentus nélkül, amúgy tejet öntenek a teába, és az úttestre lépés előtt az emberek jobbra néznek, csak utána balra.

Apróságok, amelyek számunkra nehezen értelmezhetőek. Mindezek azonban jelentéktelenek logikusan megszervezett világukban. Az angolok vigyáznak közös dolgaikra, odafigyelnek egymásra. London felé közeledve azon gondolkoztam, vajon milyen állapotok fogadnak majd. A metrót vajon itt is grafiti felíratok csúfítják, mint itthon? Nos, Londonban nem úgy van, mint nálunk. A falakon az eredeti, valószínűleg a földalatti építésekor felrakott, Sherlock Holmes mintás csempék láthatóak ma is. A szerelvények tiszták, az üléshuzat rendben. A közlekedés nem olcsó. Bliccelni nem lehet az elektronikus kapuk miatt, de nem is akarnak. A brittek úgy tartják, a közlekedésért fizetni olyan, mint az autónkba üzemanyagot tankolni. Természetes. A londoni buszok útvonalát és menetrendjét a földalattihoz igazították, nem megy el a busz, mire felérek a metróból.


Bringa mindenkinek


Alternatív közlekedési formát is kínál lakóinak és turistáinak az angol főváros. Több mint 6000 kerékpárból álló flottát állítottak üzembe, amelyeket nagyjából 400 állomáson lehet felvenni és leparkolni. A bringákat úgy kaphatod meg, ha előtte regisztrálsz a neten. Ezt követően kipostázzák a bringákhoz való kulcsot 3 fontért. A bérleti díj egy órára 1 font, másfél órára 4 font, egy napra pedig 50 fontba kerül. Munkába járásra, közlekedésre találták ki a bicikliket, az árak is ennek megfelelően vannak kitalálva. Minél kevesebbet van nálad a bicikli, annál olcsóbb. A 23 kilós kétkerekűeknek hatalmas sikere van, a kerékpárokat többek közt London Camden, Hackney, Islington, Lambeth, Kensington, Chelsea, Southwark és Westminster városrészeiben lehet bérelni illetve lerakni.


Önkiszolgáló kassza (self-checkout)


Egy roppant érdekes és különös bizalmat keltő vásárlási forma is létezik Londonban. Az önkiszolgáló fizetési pontok, angol nevén self-checkout rendszer. A forma az Egyesült Államokból ered, de már Kanadában, és Angliában is elterjedt. A rendszer lényege, hogy a kassza használata során a vásárló önállóan húzza le a kódokat és a manuálisan méri le gyümölcsöket, zöldségeket. Természetesen eladó itt is figyel és segédkezik, de alapvető a bizalom. Egy eladó egyszerre akár 4-5 automata kasszára is tud felügyelni, amely akkor nagyon praktikus, ha sokan vannak az üzletben. A vásárlás végén számlánkat többféleképpen egyenlíthetjük ki: készpénzzel, bankkártyával, de fizethetünk étkezési- vagy ajándékutalvánnyal is. Ha csak néhány terméket szeretnénk vásárolni, például csak egy ásványvizet, mint én, egyedül meg tudjuk oldani sorban állás nélkül.

(A fotók a szerző felvételei)

Szenvedélyek és szokások


London volt az első hely a világon, ahol olyan üzlet nyílt meg, ahol cigarettát lehetett vásárolni. Ekkor még szabad füstölni a klubokban, a brit vasutakon, és a rossz szellőzésű londoni földalattin is. Úgy tűnik az egészségesebb életmód nem csak szöveg az angoloknál, hiszen ma már a legtöbb helyen tilos a dohányzás. A passzív dohányzást pedig szinte teljesen kiiktatták mindennapjaikból. Tiltott a dohányzás az éttermekben, a vonatokon, a szórakozóhelyeken, de még a pubokban is. A cigaretta különben drága: 7 és 8 font azaz 2300 és 2700 forint között mozog az ára Londonban. A korlátozásoknak és a magas áraknak köszönhetően ritkán találkoztam dohányzó emberrel az utcákon. 
                                                                                    Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.