Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-05 15:00:00

A böjtben szünetet tartunk, és a megszokott folyamatokat megszakítjuk

Milyen az advent csoki nélkül?

Meghitt pillanatok, gyertyafény, mézeskalácsillat és bolti látogatások. Az adventi időszak titokzatos, megható emlékeket elevenít fel, de a sok tennivaló ellentmondásossá teszi a karácsony előtti napokat.

Ha felnőtteket az adventról és a karácsonyról kérdezzük, vannak, akik egyszerűen csak túl akarnak lenni ezen az a pár héten; nem hiányoznak nekik a kapkodó, zsúfolt napok. Mások viszont szívből örülnek a karácsonyi vásárok meghittségének, finomságainak meg a forralt bornak. Ezekben a hetekben többnyire azok a dolgok okoznak örömet, amiket gyermekkorunkban éltünk át: karácsonyi énekek, mézeskalács és marcipánillat, gyertyaláng, fényfüzérek és meghittség. Az adventi napokkal kapcsolatban azonban szinte mindenki megemlíti, hogy egyáltalán nincsen kedve az idegeskedéshez és a tömeghez.


Csokoládé helyett képek és történetek

A „Más idők” (Andere Zeiten) hamburgi ökumenikus egyesület 1995 óta adja ki adventi kalendáriumát „Másfajta advent” (Der Andere Advent) címmel. A naptárban csokoládé helyett minden egyes napra gondosan kiválogatott történetek, versek és képek találhatók. A „Más idők” célja az üzleti alapokra helyezkedett társadalomban olyan szellemi értékeket mutatni, amelyek segítenek az egyházi év és a keresztény ünnepek értékeit újra felfedezni és értelemmel megtölteni.


Fontos a belső egyensúly. Fotó innen

Az idei naptár november 26-án kezdődik és január 6-án ér véget, 430 000 példányt nyomtatattak belőle. Honlapjukon az advent első napjától fórumot is indítottak, ahol a résztvevők megoszthatják véleményüket, javaslatukat, kritikájukat a kalendáriummal kapcsolatban, valamint adventi és karácsonyi tapasztalataikat. A kezdetek óta mintegy másfél millió követője van a kezdeményezésnek.


Másfajta advent a parlamenti képviselőknek is

Az ökumenikus egyesület a politikusoknak is küldött a Másfajta adventi naptárból, és őket is arra kérte, hogy az euróválság ellenére engedélyezzenek maguknak egy-egy rövid szünetet az adventi időszakban. „Az embereknek szükségük van a munka és a nyugalom váltakozására, a munkanapok és a vasárnap ritmusára. Nem vagyunk gépek” – állt a levélben, amit az akció keretében mind a 622 parlamenti képviselőnek elküldtek.

„Nyugtalanító, hogy a kormány- és az ellenzéki politikusok a hétvégéiket is folyamatosan a munkának szentelik. Az adventi időszak lehetőséget nyújt naponta legalább egyszer visszavonulni és megnyugodni”  mondja Thomas Kärst lelkész, a kiadvány főszerkesztője. Az adventi időszak az előkészület, a várakozás, a reménykedés ideje, amelyet régebben böjttel is megszenteltek. „A böjt pedig azt jelenti, hogy szünetet tartunk, és a megszokott folyamatokat megszakítjuk.”


Csak napi tizenkét perc

A kezdeményezők megközelítése egyszerű: napi tizenkét percet szánjunk a belső nyugalomra, a csendre és az elmélkedésre, amiben segítséget nyújt a Másfajta adventi naptár. 12 perc olyan rövid, amennyit mindenki megengedhet magának, ha ez nem sikerül, akkor át kell gondolnunk eddigi életvezetésünket. Ezt a rövid időt tölthetjük otthon, gyertyafényben forró teával, de a munkahelyünkön is, ha biztosak vagyunk benne, hogy senki nem fog zavarni, javasolja a hamburgi csapat. Mindenkinek szüksége van arra, hogy ezekben a borongós napokban kicsit visszavonuljon, elmélkedjen és kiszakadjon a mindennapi mókuskerékből.

Ha túl kimerültnek érezzük magunkat ahhoz, hogy naponta 12 percet a visszavonulásra szánjunk, inkább kétnaponta tegyük meg. A kevesebb is jobb a semminél. Inkább reális fogadalmak, mint a frusztráció, hogy nem tudjuk betartani, amit elterveztünk.

Az advent eredete szerint a várakozás, a békés felkészülés és a böjtölés időszaka, minden meggyújtott gyertyával közelebb kerülünk az ünnephez – ebben pedig kapkodásnak helye nincs. Manapság viszont sokan idegeskedéssel, túlhajszoltan töltik ezeket a napokat, a várakozás helyett mindenki siet, sok az elintéznivaló. A böjtölés pedig szinte már egyáltalán nem szokás, helyette sok-sok édesség fogy ebben az időszakban.

 

– bcs – (forrás: livenet.ch)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.