Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-02 15:00:00

A kisvárosokban nincs elég tere az ismerkedésnek

Miért nehéz a székely szinglik élete?

„Székelyföldön, a férfiak uralta társadalomban elfogadott, ha rossz házasságban élsz, ha ver vagy megcsal az urad, ám az, hogy önálló, egyedülálló nő légy, parancsoló nélkül, már kevésbé...”

Fogatlan, hajlott hátú néni, lovas szekéren járó, falusi legények és lányok, hagyományőrző lakodalmasok, székelyruhás ünneplők – sokaknak mindmáig ezek a sztereotípiák jutnak eszébe elsőként a székelyföldi emberekről. Pedig a társadalmi változások itt is nyomon követhetők, még ha kissé lassabban, esetenként késve szivárognak is be a nyugati hatások.

„Tízből hat barátnőm szingli, azaz állandó társ nélkül, egyedül, gyerek nélkül él” – mondja Annamária, aki egy székelyföldi kisvárosban él szingliként. A jogász végzettségű, vezető beosztásban dolgozó, feltűnően csinos harmincéves nő véleménye szerint Székelyföldön,
a férfiak uralta társadalomban elfogadott, ha rossz házasságban élsz, ha ver vagy megcsal
az „urad”, ám az, hogy önálló, egyedülálló nő légy, „parancsoló” nélkül, az kevésbé.

Annamária szerint a férfiak megrettennek, esetenként félnek tőle önállósága, magabiztossága miatt. „Egy sikeres és intelligens nő az éretlen férfit riasztja. Igaza is van, könnyebben eladja magát a tizennyolc éves, szende őzikéknek” – véli. Annamária tudja, hogy jóval nagyobb elvárásokkal áll a párválasztás elé, mint azt édesanyja generációja tette. És mint hozzáteszi, egy elrontott kapcsolat után még körültekintőbb. Nincs egyedül: környezetében egyre több nő mer kilépni rossz kapcsolatából.


Személyes csőd az egyedüllét?


„Nem vagyok már az a félénk, idomítható kislány, aki elpirul, ha szépet hazudnak neki” –
vallja magáról Erika. Most, harmincon túl is, az igazit keresi. „Sokkal inkább választom a szabadságot és az új lehetőségeket, minthogy egy döcögő, egymást marcangoló kapcsolatban éljek. A környezetemben sajnos szinte csak rossz, hazug kapcsolatokat, házasságokat látok.” – mondja Erika.

„Ennek az életformának köszönhetően az embernek nagyobb a mozgástere, többet járhat-
kelhet a világban, mint egy társ mellett. Szingli ismerőseim többnyire a kiköpött másaim,
valószínű ezért is terelt minket össze a sors” – magyarázza Erika. „Néhányunkat már a pánik
környékez, mert elrúgtuk a harmincat, ketyeg a biológiai óra, de késik a herceg...” – folytatja a
négy nyelven beszélő, fordítóként dolgozó szingli.


Székelyföldi társkereső

„Öregségedre ki fog egy pohár vizet adni?” – kérdezik gyakran Erikát szülei… „A tűrő- és
kompromisszumkészségünk alacsony, az elvárásaink pedig magasak. Ez általános jelenség,
és az élet más területein is megjelenik, lásd a szakmai életünket is” – összegzi tapasztalatait a
csak félig kényszer-szingli.

Amikor Barabás Irma a székelyföldi társkereső iroda létrehozásába fogott, szinte senki nem
hitt benne, hogy Székelyföldön működhet, mondván, hogy a helyiek nem élnek efféle nem
hagyományos szolgáltatással. A  társam.ro székelyföldi társkereső oldal vezetője azt mondja: nagyon sok egyedülálló keresi meg, de főként férfiak veszik igénybe ezt a fajta segítséget.

Hogy miért van ennyi magányos ember, azt Barabás Irma azzal is magyarázza, hogy a székelyföldi kisvárosokban nincs elég tere az ismerkedésnek. Épp ezért kliensei számára társastáncos, zenés esteket, kirándulásokat és más programokat szervez. Önmagáról azt mondja: a szerelem erejében bízó vállalkozó, aki csupán az utat teremti meg a találkozáshoz. Ám büszke arra, hogy nemsokára keresztszülő lesz. Olyan gyermek keresztanyja, kinek szüleit ő ismertette össze.


Magas elvárások

Sántha Ágnes, marosvásárhelyi szociológus doktori disszertációját a szingliség németországi és magyar vonatkozásainak összehasonlításáról írta. Mint mondja, Erdélyben nem sok kutatást végeztek a témában, így nincsenek meghatározó adatok az egyszemélyes háztartásban élő fiatalokról. De tény, hogy a jelenség már a székelyföldi kisvárosokba is begyűrűzött.

A szingliség egyik okát a kutatók abban látják, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy egyszemélyes háztartást vezessenek. Emancipálódás, individualizálódás, élményhajhászat – sorolja a jelenség további lehetséges okait és magyarázatait a szociológus. Ugyanakkor kiemeli: a diplomások a párkapcsolatokba is magas elvárásokkal érkeznek. Sántha Ágnes szerint az állandó párkapcsolat nélkül élő székelyföldi fiatalok között elenyésző azoknak a száma, akik azt vallják, hogy önként választották életformájukat. A szingliséget legtöbben csupán kényszernek, két tartós kapcsolat közti átmeneti állapotnak tekintik. Igaz, ez olykor hosszú évekre nyúlik ki.

Feltételezések szerint a női munkaerő iránti kereslet, illetve a szolgáltatói szektor további bővülése a szinglik táborának gyarapodásával jár majd Székelyföldön is.  Ám szakértők szerint az is megtörténhet, hogy a családcentrikus hagyomány gátat szab a szingliség további terjedésének. Hogy társadalmi megbélyegzésük mikor oldódik, azt csak jósolni lehet.

 

Magyari Tekla

Fotó: Marossy Géza

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Határon túliak
  • Durva magyarellenes népszavazás Szlovákiában!
  • Népfőiskolán tanítják a csángókat
  • Magyar helységnevek Szlovákiában: a helyzet változatlan
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Magyar polgármester vezetheti Nagyváradot
  • Nem felejt a Jobbik
  • Semmibe veszik a magyar oktatási jogokat Romániában?
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Erdélyben a magyar választójogi törvényről
  • Temerini bántalmazás: csak szabálysértés történt?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.