Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2012-01-14 14:00:00

Helyes az életekkel való kufárkodás?

Mi lesz a meg nem születettekkel?

Egészséges csecsemőt szült az Egyesült Államokban az az asszony, akibe egy 13 éve lefagyasztott embriót ültettek be.

Egészséges kislánya született egy amerikai asszonynak, eddig teljesen megszokott a történet. Azonban a dolog különlegessége abban áll, hogy 13 éve lefagyasztott embrió került az asszony méhébe, és ebből született meg a csecsemő. Az orvosok egybehangzó véleménye szerint ez a kisbaba töltötte el a leghosszabb időt fagyasztott állapotban, mielőtt napvilágot látott volna. Laina Beasleynek (a kislánynak) két másik testvére van, akikkel egy időben „fogantak” a lombikban, így gyakorlatilag ők egy hármasiker-pár, csak 13 év különbséggel. A szülők erőfeszítései nem voltak mindennapiak egy olyan „iparág” esetében, ahol szabályozatlanság uralkodik.


Az életen túl

Debbie Beasley, aki most 45 éves, az 1990-es években vágott bele a megtermékenyítési folyamatba. Mivel természetes úton nem lehetett gyermeke, ezért az orvosok a Kaliforniai Egyetem Irvine Központjában az asszony petesejtjeit és férje, Kent spermiumait felhasználva 12 embriót hoztak létre. Az asszony méhébe három embriót ültettek be, de az egyiket a terhesség felénél elveszítette, így két magzatot hordott ki. Jeffrey és Carleigh – akik ikrek –, 1992-ben láttak napvilágot.

Azt hinnénk, hogy a történet itt fejeződik be, de további bonyodalmak adódtak. Három évvel később Debbie és férje rájött arra, hogy a megtermékenyítést végző orvosukat – dr. Ricardo Ascht és orvoskollégáit – azzal vádolják, hogy a fel nem használt petesejteket és embriókat más szülőknek adták el és ültették be idegen nőkbe. Ami a legszomorúbb, hogy kísérletezés céljára is felhasználták az embriókat. A klinikát a hatóságok bezáratták, és dr. Asch elhagyta az Egyesült Államokat.

Debbie és Kent azt az információt kapta, hogy az ő embrióikat is tudományos célokra küldték az ország másik felére, a keleti partra. A kitartó küzdelmüknek köszönhetően nyolcat közülük meg is találtak a szülők. 1996 nyarán a szülők úgy döntöttek, hogy újabb babát szeretnének a lefagyasztott embriókból. Az orvosok nem sok jóval kecsegtették őket, mindössze 20 százalék esélyt adtak a babák megmaradására. A két beültetett embrió nem maradt meg, az asszony élete is veszélybe került. Hét évvel később, a gyermek iránti vágy újra felerősödött Debbie-ben és Kentben, és megint próbálkoztak.

Tavaly júniusban dr. Steven Katz és kollégáinak segítségével San Franciscóban újabb beültetést végeztek és sikeresen: bár a baba nem várta meg a kilenc hónapot (öt héttel hamarabb született), Laina kislány épen és egészségesen jött világra. Az asszony a San Francico Chronicle napilapnak adott interjújában elmondta: tudja, hogy Isten vigyáz azokra a magzatokra, akik nem élhették meg az Élet csodáját, és hálás életben maradt gyermekeiért.


Szabályok gyűrűjében

Rengeteg különbség van a nagy-britanniai és amerikai meddőségi törvények, illetve gyakorlat között. Nagy-Britanniában például a lefagyasztott embriókat csak öt évig tartják, a spermiumokat, illetve petesejteknek csak tíz évig kegyelmeznek. A tárolási határidők csak nagyon extrém esetben tolhatók ki, példának okáért csak akkor, ha a pár meddőségi problémái különösen súlyosak. A nő és a férfi írásos beleegyezésével tárolják az embriókat és petesejteket, illetve spermiumokat. Ez a beleegyezés bármikor módosítható a fel nem használás ideje alatt.

A nagy-britanniai klinikákon szabályozzák, hogy egyszerre hány embrió ültethető be egy nő méhébe: maximum kettő azoknak, akik 40 év alattiak és három azoknak, akik ezen életkor felett vannak. Ez azért van, hogy elkerüljék az egészségügyi kockázatot abban az esetben, ha mindegyik baba megfoganna, hiszen nem biztos, hogy a magzatok vagy az anya bírná ezt a terhelést.

Az Élet csodáján túl felmerül egy nagyon megosztó kérdés: a fel nem használt, vagy a megtermékenyítési, illetve fagyasztási folyamat során elhunyt embriók élete mennyit ér az orvosoknak, illetve a szülőknek? Valóban az erős fennmarad, a gyenge elhull elve alapján kellene gondolkodni? Valóban elég azzal nyugtatni magunkat, hogy Isten gondoskodik a meg nem született gyermekekről?

 

– mi – (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen: SF Chronicle (Chris Stewart)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.