Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-04 14:00:00

Megnyíltak az oltópontok is

Megkezdődött az influenzaszezon

A múlt héten, egy 18 éves beteg szervezetében mutattak ki először influenzavírus által okozott megbetegedést a vizsgálatok a mostani, 2011/2012-es influenzaszezonban.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteki, MTI-nek küldött közleményében azt írják: a virológiai vizsgálatok az Országos Epidemiológiai Központban egy 18 éves beteg szervezetében az influenza "A" vírusának a jelenlétét mutatták ki; a vírus altípusának meghatározása folyamatban van.

Veszélyeztetettek a fiatal felnőttek

A közlemény szerint influenzaszerű (tehát nem feltétlenül influenzavírus által okozott, de ahhoz hasonló tüneteket mutató) megbetegedések halmozódásáról a 43. héten, vagyis a múlt nem érkezett jelentés. Az október 24-e és 30-a közötti időszakban az országban 5.800 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 15,6 százaléka 14 éven aluli gyermek, 47,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 27 százaléka 35-59 éves, 10,1 százaléka pedig 60 éven felüli volt.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta: az oltás országszerte megkezdődött; a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért érdemes az oltást mielőbb beadatni. Az idén is 1,3 millió vakcina áll térítésmentesen a veszélyeztetett korcsoportok, vagyis a krónikus betegek és a 65 éven felüliek rendelkezésére, az érintettek a háziorvosuknál kaphatják meg az oltást. Azok, akik nem jogosultak térítésmentesen védőoltásra, az orvosukkal írathatják fel receptre a hazai patikákban kapható vakcinák valamelyikét - olvasható a közleményben.

Paller Judit országos tiszti főorvos október végén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ álláspontja szerint az influenza elleni védekezés bizonyítottan leghatásosabb módja a védőoltás.

Az egyik vakcinagyártó, a Sanofi Pasteur pénteken közölte az MTI-vel, hogy ismét megnyíltak országszerte az oltópontok, ahol a jelentkezők térítés ellenében azonnal, utánajárás nélkül megkaphatják az influenza elleni védőoltást.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.