Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-06 19:30:00

Nem volt vacsora, kést ragadott az asszony

Megdöbbentő: egyre több a bántalmazott férj!

Családon belüli erőszak miatt dupla annyi nőt ítélnek el Angliában és Wales-ben, mint öt évvel ezelőtt, adta hírül a BBC. Késelés, agresszió, mindennapi problémák megoldása. Mi történt?

A tavalyi évben 4000 ítéletet hoztak a családon belüli, nők által elkövetett erőszak miatt, míg 2005-ben csak 1500 nővel szemben folyt eljárás – ez 169%-os növekedést jelent. Több szakértő is megpróbált magyarázatot adni az igen látványos növekedésre. Egyes vélemények szerint a tömegkultúrában és a médiumok hatására egyre népszerűbb problémamegoldásnak tűnik fel a nők előtt, ha erőszakkal oldják meg a vitás kérdéseket párjukkal. Mások szerint egyszerűen arról van szó, hogy a férfiak vállalják fel nyíltabban azt, ha a feleségük, vagy a barátnőjük bántalmazza őket. „Összehangoltabban és több forrásból érkeznek be a jelentések. A rendőrség az önkéntes szektorból és a jogvédő ügynökségektől is kap eseteket, így szélesebb rálátásunk van az ilyen jellegű ügyekre” - mondta el Carmel Napier országos rendőrfőkapitány.


Aludj, vagy leütlek

Petert fizikailag és érzelmileg is egy éven keresztül folyamatosan bántalmazta a felesége. Végül jelentkezett a rendőrségen és feljelentette a nejét. Az történt, hogy hónapokig mindig ugyanabban a pozícióban kellett aludnia, és ha véletlenül más testhelyzetbe fordult, a felesége azonnal ütni-verni kezdte. Amikor először előfordult ilyen bántalmazás, Peter nem is értette. „Nem vártam azt, hogy ilyen erővel arconvág. Az a hihetetlen gyorsaság is meglepett, amivel követték egymást az ütések. Nem tudtam elhinni, hogy valaki, akit szeretek, és ő is szeret, ennyire megváltozhat. Máig nem értém az egészet” - mondja a bántalmazott férj.

Kieront az ex-felesége szurkálta meg, aki jelenleg négy és fél éves börtönbüntetését tölti emiatt. A férj szerint az agresszió és a rendszeres bántalmazás a terhesség ideje alatt kezdődött, de ezt ő betudta a terhességgel járó hangulatingadozásoknak. Aznap éjszaka, amikor az asszony konyhakést ragadott, a hölgy az egyik barátjuktól érkezett haza és azt követelte férjétől, hogy főzzön vacsorát.

Szóváltásba keveredtek, és a nő megpróbálta megütni a férfit. Amikor a férfi elhárította az ütést, a nő kiment a konyhába, megragadott egy hússzeletelő kést és többször mellbedöfte Kieront. „Láttam, ahogy elönti a vér a pólómat. Nem voltam magamnál, és nem emlékszem, hogy hogyan sikerült kihívnom a mentőket. A következő dolog amire emlékszem, hogy mentősök állnak körül, oxigénmaszk van rajtam és iszonyú fájdalmat érzek. A dokik 50-50 százalék esélyt adtak arra, hogy túlélem, vagy belehalok” - ismertette a BBC-nek a családi perpatvar végkifejletét a férfi.


Évtizedes lemaradás

A szakemberek számára nem világos, hogy mitől ugrott meg ilyen hatalmas mértékben a családon belüli női erőszak. Mivel korábban ezek az esetek nem kerültek napvilágra, a férfi áldozatok segítésével foglalkozó szervezetek száma is igen csekély. Míg a családon belüli erőszak áldozatául esett nőknek 7500 ágy van fenntartva védett lakóhelyen Nagy-Britanniában, addig ez a szám mindössze 70 a férfiak esetében, áll a Mankind nevű férfiáldozatokkal foglalkozó szervezet felmérésében.

Mark Brooks, a szervezet vezetője szerint társadalmilag nem volt eddig a köztudatban az, hogy a családon belüli erőszak áldozatai férfiak is lehetnek. Ugyan van néhány országos és helyi segélyvonal ahol jelentkezhetnek a bántalmazott férfiak, de ez még mindig kevés az igényekhez képest, állítja a Mankind vezetője. Úgy véli, hogy a férfiakat segítő ellátórendszer mintegy három évtizeddel van lemaradva a hasonló jellegű, nők számára kialakított segítői hálótól.


-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.