Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-14 15:11:00

Rizikócsoportba tartoztak az influenza áldozatai

Már tömegeket fertőzött a rota, mégsem tudunk róla eleget

Miközben több hónapja szinte mindent tudni lehet a hazai influenza-helyzetről, addig alig hallani azokról a kórokozókról, amelyek tömegeket fertőznek és súlyos hasmenéssel járó állapotot okoznak.

A rotavírussal fertőzött egyéneknél erős hasmenés, hányás, olykor magas láz jelentkezhet. Az igen intenzív vírus alapvetően veszélytelen az egészséges felnőtt szervezet számára, ám a csecsemők, kisgyermekek, illetve az idős, krónikus betegségekben szenvedők számára akár halálos is lehet.

A rotavírus e fajtája jellemzően zárt közösségekben terjed, a leggyakrabban egészségügyi intézményekben, szociális ellátókban bukkan fel, ott, ahol nem figyelnek kellőképpen az alapvető higiénés szabályok betartására. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csak az intézményekben kialakult tömeges fertőzéseket tudja regisztrálni – mondta el portálunk kérdésére a járványügyi főosztályvezető.

Ócsai Lajos hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy ez a vírus talán legalább annyi embert fertőz meg, mint az influenza kórokozói, ám szinte lehetetlen pontosan megmondani, hányan betegedtek meg tőle. Az egyéni fertőzésekről csak nagyon ritkán szereznek tudomást, általában csak akkor, ha a beteg kórházi kezelésre szorul. A betegség ugyanis gyors lefolyású, így az érintettek nem, vagy csak ritkán fordulnak orvoshoz, a legtöbben házi praktikákkal próbálják enyhíteni az igencsak kellemetlen tüneteket. Ennél többet nem is tehetnek – jegyzi meg a Tisztiorvosi Hivatal illetékese, hiszen e vírus ellen nincs védőoltás, és a kezelésére sincs gyógyszer. 

Rotavírusos fertőzés esetén rövid, pár napos lappangási idő után viharos gyorsasággal alakul ki a vizes hasmenés és intenzív hányás, amely 3-7 napig is eltarthat, és magassal lázzal is járhat. Hányás és hasmenés naponta akár 8-20-szor is előfordulhat. A csecsemők és kisdedek folyadék- és sóháztartása könnyebben felborul, mint a nagyobb gyermekeké. A folyadékvesztés egyik jellegzetes tünete a súlyvesztés.

Az egyetlen hatékony gyógymód, hogy a beteg folyamatosan pótolja az elvesztett folyadékot. Talán nem véletlen, hogy miközben nem telik el nap úgy, hogy ne ismertessék a legfrissebb influenza-helyzetet, addig nem is esik szó erről a vírusról, jóllehet, legalább olyan virulens, azaz fertőzőképes, és legalább olyan veszélyes, mint az influenzáért felelős kórokozó.

A meglehetősen rossz píár hátterében vélhetően a motiváció hiánya áll, hiszen míg a H1N1, illetve a szezonális influenza ellen több millió, államilag szponzorált vakcina áll bevetésre készen, addig a rotavírus támadását nem lehet oltással kivédeni.
 

Szigeti Ildikó


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.