Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-04 16:00:00

Egy szó és más világba került az ember

Létezik-e a hipnotikus állapot?

Még a pszichológusok közt is évek óta tart a vita arról, hogy vajon valóban létezik-e a hipnotikus állapot, vagy a beteg mégis a tudatánál van. Most azonban eldőlni látszik a vita.

A kételkedők azzal érvelnek, hogy a hipnózis alatt a beteg igazából teljes mértékben a tudatánál van. A finn Turku és Aalto Egyetem valamint a svéd Skövde Egyetem kutatói azonban nemrégiben egyértelmű bizonyítékot találtak, miközben az önkéntesek „üveges” tekintetét tanulmányozták.


Az árulkodó szem

Bár a hipnózist és az üveges tekintetet eddig is összekapcsolták, de paradox módon sohasem tanulmányozták mélyrehatóbban. A hiányosság egyik oka az, hogy ezt a tekintet csak néhány hipnotizáltnál figyelhető meg.


Nem csak illúzió? Fotó innen

A tanulmány azonban abból indult ki, hogy a hipnotikus állapot nagyon gyorsan, akár egy pillanat alatt, egy kulcsszó segítségével alakul ki. Ez ilyenkor megfigyelhető tekintet olyan objektíven mérhető változás, amit a kutatók szerint lehetetlen utánozni, mivel szem automatikus reflexmozgása hozza létre.

A tudósok szerint ez az első igazi bizonyíték arra, hogy létezik egy transz-állapot, amit korábban még nem erősítettek meg tudományosan. Mindez azt is jelenti, hogy a hipnózist többé már nem lehet mentális képként kezelni, amiket a páciens teljesen éber tudatállapotban észlel.

A tanulmány a PLoS One oldalain jelent meg.

– mi, Medipress

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.