Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-11-30 10:24:00

A szegények megértőbbek a kutatás szerint

Kiből lesz gazdag?

Pénzen nem lehet boldogságot venni – és úgy tűnik, szociális érzékenységet sem. A szegény emberek ugyanis sokkal empatikusabbak, mint a gazdagok, állítják a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A kutatást vezető Michael Kraus kiindulópontja egy korábbi vizsgálat eredménye volt, amelyből kiderült, hogy a tehetősebbek barátságtalanok, ha idegenekkel kell beszélgetniük, és ragaszkodnak a megszerzett anyagi javaikhoz. Ezzel szemben a szegények szívesen megosztják másokkal még azt a keveset is, amijük van. E jótékony viselkedés hátterében pedig minden bizonnyal a nagyobb empátiakészség áll.

Az empátia szakadék

A kutatócsapat több kísérlettel is igazolta a feltevést – számolt be a Live Science. Először kétszáz egyetemi alkalmazottat vontak be a vizsgálatba, a takarító személyzettől egészen az intézményvezetőkig. Fényképeket mutattak nekik, s a feladatuk az volt, hogy az arckifejezésük alapján azonosítsák a fotókon látható emberek érzelmeit. Kiderült, az iskolázottság nem segít az érzelmek felismerésében, sőt, a középfokú végzettséggel rendelkezők 7 százalékkal jobban teljesítettek, mint a diplomások.

Ezután a diákokat vizsgálták. Az egyetemisták állásinterjús szerepjátékot játszottak, majd egy skálán kellett rangsorolniuk az interjú alatt átélt érzelmi töltetet – a sajátjukat és a beszélgetőpartnerét is. Ezúttal is az alacsonyabb társadalmi rétegekből származó, szegényebb diákok értek el jobb eredményt, mert pontosabban becsülték meg a partnerük érzelmi szintjét.

A vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a szegények jóval érzékenyebbek mások érzéseire. De ez felvet egy másik kérdést: mi okozza a gazdagok empátiahiányát?

A tyúk vagy a tojás…

Melyik volt előbb? Vagyis a megszerzett vagyon és társadalmi rang okozza a segítőkészség háttérbe szorulását, vagy aki kevésbé törődik másokkal, könnyebben meggazdagodik?

A kutatók megpróbálták manipulálni a diákokat, hogy ezt kiderítsék. Két csoportra osztották őket, s az egyik csapatnak azt mondták, képzeljenek maguk elé egy nagyon gazdag embert, mint például Bill Gates, és helyezzék el egy ranglétra csúcsán, majd hozzá képest pozícionálják saját magukat is. Az egyetemisták egytől egyig alacsonyabb létrafokon jelölték magukat, mint ahol valójában álltak.

A másik csoportnak egy nélkülözőt kellett elképzelnie, és a ranglétra legaljára helyeznie, majd hozzá képest a saját pozícióját megjelölnie. Itt a diákok magasabb osztályba sorolták magukat, mint ahová a valóságban tartoztak. Ezután következett a fényképes vizsgálat mindkét csoport részvételével – a fotókon az emberek tekintetéből kellett az érzelmeikre következtetniük. Megdöbbentő, de azok a diákok, akik Bill Gateshez képest jóval szegénynek tételezték magukat, 6 százalékkal jobban teljesítettek, mint akik a nélkülözőhöz képest gazdagnak látták magukat.

A manipuláció sikerült, úgy tűnik tehát, hogy akik magasabb társadalmi osztályba sorolják magukat, kevésbé figyelnek mások érzéseire, és háttérbe szorítják a segítőkészségüket. Pedig az empátia lenne az első lépés ahhoz, hogy másokon segíteni tudjanak. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan lehet befolyásolni az emberek empátiakészségét, hiszen az lenne a cél, hogy a legtehetősebbek és legbefolyásosabbak, vagyis azok, akik a legtöbbet tudnának adni, valóban segítsenek nélkülöző embertársaikon.


-mezovari-


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.