Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-11-22 08:10:00

Jó mulatság, férfimunka

Kezdődik a karácsonyfa szezonja

A sok esőnek köszönhetően hosszabbak és ez által drágábbak lehetnek az idén a karácsonyfák, bár a termelők csak a tavalyi árat kapták meg a kereskedőktől fáikért.

Jövő héten kezdik kivágni azokat a fenyőfákat, amiket  Szentestére feldíszítünk. A döntően dél-nyugat magyarországi termelők szinte soha nem tapasztalt növekedést figyelhettek meg fáikon a sok őszi eső hatására. Az ezüstfenyő, amely átlagosan 20-25 centit nő, idén akár fél métert is nőhetett. A termelők azonban nem felhőtlenül boldogok, mert ugyanannyit kapnak a fenyő méteréért a kereskedőktől, mint tavaly annak ellenére, hogy kiadásaik jócskán megnőttek. A lucfenyő 700 forintba, az ezüstfenyő 1200 forintba, míg a nordmannfenyő métere 3000 forintba került.
Ha ehhez hozzávesszük a szállítási költséget és a kereskedő hasznát, amely elérheti a 100 százalékot is, kiszámolhatjuk, hogy milyen fogyasztói áron juthatunk hozzá ahhoz a fához, amely a karácsony egyik legszebb dísze.
– Ilyen áron már nem éri meg fenyővel foglalkozni, ugyanis más mezőgazdasági temékekhez képest alacsony a jövedelmezősége, azonban aki 35 éve foglalkozik fenyőfatermesztéssel, szinte kizárt, hogy abbahagyja – fogalmazta meg tömören véleményét Kozma Géza, okleveles agrármérnök.
A kereskedők december ötödike táján már mind elviszik a korábban lekötött fákat, hogy december tizedike környékén a piacokon, köztereken árulják a tűlevelűt.
A megfelelő karácsonyfa kiválasztása megszokottan férfimunka és a várható borsos árak miatt egyre nehezebb feladat, ráadásul azt is el kell dönteni, hogy melyik fajtát válasszuk.  A következő tippeket betartva könnyebb lehet a döntés.

Top 4
Nordmann fenyő – Az egyik legszebb fenyőfajta, remek a lombtartó, így ideális melegebben fűtött szobákba. Mivel a levelei nem szúrnak, így a legmegfelelőbb kisgyermekes családokmak. Hártánya, hogy nagyon drága terebélyes „szoknyája” miatt szűk helyre nem fér be.

Ezüstfenyő – Lombja szintén sokáig tart, mert a levelei felületén található viaszréteg mérsékli a vízvesztését. Drága, tűlevelei nagyon szúrósak, ezért gyerekek közelében nem ajánlott tartani.

Douglas fenyő – Rendkívül gyorsan növő fenyőfaj, éves növekedése akár 50-60 centiméter is lehet. A kék Douglas észak-Amerika csendes-óceáni partvidékén őshonos, itt akár 100 méter magasra is megnő, nálunk azonban nem nő 30-40 méternél magasabbra. A kék Douglas fenyőfa tűlevelei a lucfenyőnél hosszabbak, lágyak, hajlékonyak, almás-narancsos illatúak és kékesszürke színűek. Ez a fenyőfa testes, széles, kúp alakú, mindezek miatt nagy helyet igényel.

Lucfenyő – A legnépszerűbb fajta, nem csupán kecses és szabályos alakzata miatt, de árban is sokkal olcsóbb, mint a fentiek. Azonban a megszáradt levelei hamar, melegben már néhány napon belül, lehullnak.

Patay Gábor


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.