Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-27 08:00:00

Hazánkban is népszerűek a különleges temetkezési igények

Kegyeleti ékszer az édesanyák hamvaiból

Az amerikai filmekben számos extrém temetkezési szokással találkozhatunk. De már itthon sem meglepő, ha valaki a nyakában hordja vagy éppen hőlégballonból szórja szét szerettei hamvait.

Talán nem mindennapi beszélgetési téma, de időnként szóba kerül az elmúlás és a halál, főként ha elveszítünk valakit, akit szerettünk, aki közel állt hozzánk. Az ember ilyenkor azon is elgondolkodik, ő maga hol szeretne nyugodni, a temetőben vagy inkább kedvenc almafája alatt a kertben, esetleg a folyóba szóratná hamvait. Azonban kevesen tudják, hogy a jogszabályok lehetővé teszik számunkra, hogy hamvainkat ne a temetőben helyezzék el. Lehetőség van többek között arra, hogy egy árnyas fa tövében pihenjünk, vagy hőlégballonról szórassuk szét hamvainkat – tájékoztatott Gőcze Edit, a Lélekhajó Temetkezés kegyeleti szakértője.

– Magyarországon van erre igény?

– Különösen a fiatalok fogékonyak a különleges temetkezési formák iránt, elsősorban saját temetésük előtervezésekor, de szüleik, családtagjaik temetésének szervezésekor is törekszenek arra, hogy legalább egy-két egyedi és emlékezetes momentumot illesszenek a szertartásba. Például az elhunyt kedvenc nótáját kérik elénekelni a búcsúztatón, és személyes tárgyakat helyeznek a koporsóba. Egy galambtenyésztő temetésén például saját galambjait engedték szabadon a ceremónia utolsó momentumaként. Az emberek egyre kevesebbet tudnak temetésre szánni, évek óta drasztikusan nő a hamvasztások száma, és egyre többen viszik haza a hamvakat csak azért, mert nem telik a családnak a sírhely megvásárlására, vagy 25 év elteltével az újraváltásra. Azonban még nem alakultak ki azok a formák, új rítusok, amelyek betölthetik az elmaradt tradicionális, „tisztességes” temetések helyén maradó űrt.

 – Mi valósítható meg jelenleg Magyarországon?

– Szervezhetünk bensőséges hangulatú otthoni búcsúztatókat, vagy akár különleges szertartáson a folyóba szórhatjuk a hamvakat. Minden szertartás egyedi és különleges, mivel maximálisan illeszkedik az elhunyt személyiségéhez és a család igényeihez. A jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy előre döntsünk saját temetésünk minden apró részletéről. Kívánságunkat az eltemettetőnek teljesítenie kell, amennyiben kérésünk nem ütközik jogszabályba, vagy anyagilag nem terhelik meg az eltemettetőt irreális mértékben.

– Külföldi példák alapján gyűjtötték össze a különleges lehetőségeket?

– Részben igen, hiszen például egy tengeri vagy űrtemetés nálunk nem valósítható meg. Ha valakinek mégis hasonló álmai vannak, kénytelen külföldön valóra váltani őket. Mert miért ne vágyhatna valaki a csillagok közé, ha egész életében űrhajós szeretett volna lenni, vagy miért ne nyugodhatna a tenger mélyén, aki minden szabad idejét búvárkodással töltötte, és ez volt az utolsó kívánsága? Magyarországon, sajnos, még azok az ökotemetkezési formák sem honosodtak meg, amelyek az utóbbi pár évben – válaszul a magas temetkezési árakra – rohamosan terjednek a világon. Gondolok itt például az erdei emlékhelyekre, ahol előre ki lehet választani azt a fát, amelynek tövében a hamvakat végső nyugalomra lehet helyezni, akár a család minden tagjáét együtt – és nem 25 évre, mint a sírhelyek esetében, hanem 99 évre.

– Milyen különleges temetkezési példákat, kívánságokat tudna még említeni?

– A hamvakat bakelitlemezbe préselve az elhunyt még a síron túlról is szólhat néhány szót a búcsúszertartás résztvevőihez, vagy a hamvak egy részét töltényhüvelybe, esetleg tűzijátékba töltve lődözhetik maradványait a magasba. De lapulhat a nappali polcán plüssmaciba csomagolva egy bensőséges hangulatú, hamvasztást követő családi megemlékezés után.

– Kaptak már esetleg valamilyen „különös” kérést?

– Több, számunkra is meghökkentő felkérést kaptunk, bár többségük egyelőre csak előrendelés. A temetkezési szolgáltató egyik legfontosabb tulajdonsága a diszkréció, ezért csak néhány példát oszthatok meg, amelyekhez ügyfeleink hozzájárulásukat adták. Az egyik ügyfelünk például a hamvasztást követően kis tégelyekbe porciózva, tálcán kéri felravatalozni hamvait az egyik temetőben. A tégelyek címkéit ő maga tervezi meg Punks Not Dead felirattal, a résztvevőknek lehetőségük lesz a szertartást követően hazavinni belőle egy-egy kis üveggel. Volt, aki tengeri temetést kért, akadt ügyfelünk, aki a világ különböző, előre meghatározott pontjain akarja szétszóratni hamvait. Van olyan is, aki megtervezte saját koporsóját, és a kérésének megfelelő, kissé extrém dizájnnal kell majd legyártatnunk, de kértek már hőlégballonról való szórást is. Egyik ügyfelünk most fontolgatja annak lehetőségét, hogy kegyeleti ékszert készíttet édesanyja hamvaiból.

– Ezeket külön engedélyeztetni kell?

– Kínálatunkban csak olyan szertartások, kellékek szerepelnek, amelyek megfelelnek a magyar jogszabályoknak. Előfordulnak persze olyan kérések is, amelyeket törvényes úton, a kegyeleti szempontok betartásával nem lehet kivitelezni, ezekre vagy nemet kell mondanunk, vagy finoman jogszerű keretek közé tereljük az elképzeléseket, illetve beszerezzük a szükséges engedélyeket.

– Mennyibe kerül például a hőlégballonról való leszórás?

– Ez sok mindentől függ, egyebek mellett attól, hogy mikor és hol szeretnék kivitelezni, az adott helyen szükséges-e speciális engedély beszerzése a meglévőkön kívül, a családtagok a levegőben kívánnak-e részt venni a szertartáson. Ez a szórási mód bruttó 115 ezer forint körüli összegtől érhető el, ami nem tartalmazza a hamvasztás költségeit. Ehhez hasonló szolgáltatás a motoros sárkányrepülőről szórás 90 ezer forinttól, ami talán kevésbé időjárásfüggő, mint a hőlégballonos verzió. Ebben az esetben egy fő vehet részt a temetésen a levegőben, a többiek a földről kísérhetik figyelemmel az eseményt.

– Hogyan tervezhetjük meg előre a temetésünket?

– Érdemes kegyeleti szakértő vagy temetkezésben jártas szakember segítségét kérni az előtervezéshez, aki segít a jogszerű megoldások kigondolásában, dokumentálásában és a költségek kalkulációjában. Jogszabály garantálja, hogy életünkben tett rendelkezéseinket halálunk után pontosan végre kell hajtani, ha ezzel nem okozunk túl nagy terhet az eltemettetőnek, és ha nem ütközik törvénybe a kérésünk. Az igényekhez illeszkedő temetkezési biztosítás megkötésével a finanszírozással sem lesz gond.

– Gyászfeldolgozást segítő programsorozatot is indítottak, hogyan zajlik egy foglalkozás?

– Előzetes jelentkezés alapján fogadjuk a résztvevőket: megkérdezzük, hogy mikor és milyen hozzátartozót veszített el. A foglalkozás tematikáját, az irodalmi műveket a résztvevők igényei szerint állítjuk össze, hiszen egészen mást igényel a gyermekét elvesztő édesanya, vagy a férjét gyászoló idős nő. A Lélekhajó Kegyeleti Klubban zajló foglalkozásokat Kökény Vera pszichológus és Mackó Mónika polgári búcsúztató vezeti, aki egyébként eladóművész is. Az adott témát versek, prózai részletek vezetik fel, majd az ezek nyomán kialakuló kötetlen, intuitív beszélgetés segít a gyászolóknak – elsősorban nem személyes problémáikon keresztül – megfogalmazni a halállal, a veszteségekkel kapcsolatos érzéseiket, tapasztalataikat. A beszélgetéseket zenei betétek oldják fel a résztvevők igényeihez, érzelmi állapotához igazodva.


A történelem során egy uralkodó halála mindig jelentős volt, temetésük általában fényűző és a kincstárat nem kímélő. Ilyenek például a fáraók piramisai vagy a Taj Mahal, amit a mogul császár a felesége tiszteletére emeltetett, miután az asszony belehalt a szülésbe. Leninnek mauzóleumot emeltek Moszkva főterén, Churchill tiszteletére háromtonnás emlékművet avattak. A temetés általában Japánban a legdrágább, átlagosan 16 ezer euróba kerül, ami körülbelül háromszor annyi, mint az USA-ban.

 

mti/mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.