Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-26 12:30:00

Irodalom és orvostudomány: jó párosítás

Jó pszichiáter lett volna Shakespeare

Egy nemrég megjelent új szemléletű orvosi tanulmány szerzői szerint Shakespeare különösen értett a pszichoszomatikus tünetek észleléséhez és leírásához.

A kutatók szerint az orvosok a diagnosztikai képességeik javításának érdekében jobban tennék, ha gyakran forgatnák Shakespeare drámáit. Kenneth Heaton, a Bristoli Egyetem orvosa 42 Shakespeare művön rágta át magát és megfigyeléseit összevetette Shakespeare pályatársainak 46 művével. Heaton szerint Shakespeare messze kimagaslott azzal a képességével, hogy képes volt felismerni a fizikai tünetek és a mentális problémák közti kapcsolatot.


A vertigótól a depresszióig

A vertigó (forgó jellegű szédülés), ami a szédülés egyik leggyakoribb fajtája, öt érzelmileg zavarodott férfi karakternél fordul elő a Makrancos Hölgy, a Rómeó és Júlia, a VI. Henrik (első rész), a Cymbeline, illetve a Troilus és Cressida című drámákban. A szélsőséges érzelmekhez köthető légszomj 11 esetben fordul elő a Veronai Két Nemes, a Lucretia Meggyalázása, a Vénusz és Adonisz, valamint a Troilus és Cressida című művekben.

A bánat és a szomorúság kimerültség képében jelentkezik a Hamletben, a Velencei Kalmárban, az Ahogy Tetszik-ben, a II. Richárdban és a IV. Henrik második részében. A Lear Királyban, a II. Richárdban és a János Királyban a mentális krízis hallásproblémákban nyilvánul meg, az erős érzelmi megrázkódtatás pedig közönyösségben és fizikai gyengeségben jelentkezik a Rómeó és Júliában, a Julius Cézárban és a III. Richárdban.


Sokat segíthet az irodalom. Fotó innen

„Shakespeare megfigyelése, mely szerint a magatehetetlenség és a fokozott érzékelés hátterében pszichológiai problémák állhatnak, annyira egyedülálló, hogy egyetlen pályatársa művében sem jelenik meg” – nyilatkozta Heaton. Shakespeare segíthet a modern diagnosztáknak felismerni azokat a mentális betegségeket, amelyek fizikai formában jelentkeznek.

„Sok orvos nem képes a fizikai tüneteket érzelmi anomáliákra visszavezetni, ez pedig hibás diagnózishoz vagy helytelen kezelési módszerek alkalmazásához vezethet” – véli a kutató. „Minden orvosnak a javára válna, ha több Shakespeare művet olvasna, ez ugyanis nagyban segítheti a diagnoszták munkáját” – tanácsolja Heaton.

A kutatás részletes leírása a Journal of Medical Humanities című brit szaklap legutóbbi számában olvasható.

mi, Medipress

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.