Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-12 08:00:00

Figyelnek rájuk a hatóságok

Izrael: elraboltak egy kisfiút az ultrák

Két tizenéves kislányról ír a világsajtó, akiket a szüleik küldtek Izraelből Kanadába, egy észak-montreal-i extrém haszid szektához. A haredim közösség arra törekszik, hogy teljesen kontrollálja a tagok életét.

A gyerekek végül úgy kerültek vissza Izraelbe, hogy a hatóságok még az országba lépésükkor megállapították a vallásukat, és ez emlékeztette őket egy fél évszázaddal ezelőtti kényes esetre, ahol egy ultra-ortodox (haredi) rokon elrabolt egy kisfiút. Yosalle Shuchmacher 6 éves volt az 50-es évek végén, amikor a világi életet élő szülei az ultra-ortodox zsidó nagyapára bízták a kisfiút.

Amikor a szülők később érte mentek, a nagyapa nem akarta visszaadni. Elbújtatta először Izraelben, aztán pedig New Yorkban, és mindezt azért tette, hogy az unoka vallásos nevelésben részesülhessen a haredimek körében. Végül négy év elteltével a Moszad segítségével sikerült megtalálni az akkor már 10 éves fiút, és így visszakerülhetett a szüleihez.


Furcsa közösség

A fenti esetek, vagy az ehhez hasonlóan extrém ügyek – mint például amikor zavargások törtek ki, mert Sabbathkor a közelükben nagy volt a forgalom, vagy egy építkezés során felszínre került egy régi temető – teszik a többség számára nagyon furcsává ezt a közösséget.
Az izraeli szociológus, Nachman Ben Yehuda Teokratikus demokrácia című könyvében közelebbről megvizsgálja, hogy ez a közösség és annak számos ága hogyan és miért részesíti előnyben az erőszakot a vallásuk mindennapi gyakorlása érdekében.

– A haredim arra törekszik, hogy teljesen kontrollálja az egyén életét, a külsőségektől kezdve (például az öltözködés) a belső pszichikai adottságokig, mely magában foglalja az érzéseket, érzelmeket, érzékelést és a megismerést. Ez a parancsuralmi törekvés annak az eredménye, hogy a haredi életstílus teljes, mindent átfogó befolyással bír az alapvető és örök igazságra. Ez az érzés megnyugvást és erős biztonságérzetet ad a hívőknek, ugyanakkor felébreszti bennük a gyanakvást, a fanatizmust, a megvetést és a másság iránti tolerancia hiányát. Valamint úgy tűnik, hogy felhatalmazza a képviselőit, hogy beavatkozzanak – feltehetőleg a transzcendentális igazság nevében – az egyén életének minden egyes aspektusába – írja a szerző.
 

Haredi

A haredi szó a héber haradából (félelem, aggódás) ered. Jelentése „ő, aki aggódik és/vagy fél a Mindenható szavától”. Ez azonban nem egy egyszerű félelmet jelent, sokkal inkább affeletti aggodalmat, hogy a Mindenható által előírt életet élhessük, és úgy ahogyan ez ki lett nyilvánítva a Halakhában. A haredi kifejezés a júdaizmus egy különálló formájára utal, ahol a gyakorlók szigorúan követik a Halakha szabályait, és tanítványok egy olyan csoportjának tekintik magukat, ami megvédi magát a szekurális világtól.
Forrás: WWR

 

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.