Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-10 22:36:00

Nem a torrentezők a hibásak a kalózkutató szerint

Illegális letöltések: Magyarország feketelistán!

A világ internetezőit magyar források látják el a legfrissebb hollywood-i filmek kalózkópiáival. A stúdiók büntetésből visszatartják a filmjeiket.

Az elmúlt néhány hónapban a Sony Pictures, a 20th Century Fox és a Warner Bros. Pictures által gyártott filmek első kalózkópiái Magyarországról kerültek fel először az internetre, emiatt a Warner Bros. Pictures úgy döntött, hogy több filmet nem mutathat be a magyar forgalmazó az amerikai bemutatóval egy időben, vagy ahhoz nagyon közel.

„Ha felkerül egy kamerás változat a netre, azt nem a torrentezők intézik el, hanem a release-csapat. Ők készítik el azt a kamerás kópiát, ami felkerül a torrent-site-okra. Ez a csapat itt dolgozik Magyarországon, az a kérdés inkább, és ez a forgalmazó és a moziüzemeltető felelőssége is, hogyan tudnak háborítatlanul bejutni a moziba, és elkészíteni a digitális kópiát” – mondta el a mindennapinak Bodó Balázs egyetemi adjunktus, kalózkutató.


Vége a magyar moziforgalmazásnak?

A kényszerű műsorváltozás a Harry Potter utolsó részét érinti először, A Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. című filmet csak július 15-től, péntektől vetíthetik a magyar mozik, még a már megszokott éjféli előadásokat sem engedélyezi a stúdió, miközben a premier július 7-én lesz Londonban, és Nyugat-Európában már július 13-tól minden moziban látható lesz a film. „Sajnos a teljes magyar moziforgalmazást veszélyezteti a stúdiók kalózok elleni ilyen típusú, kényszer szülte védekezése” - fogalmazott az Intercom szóvivője a sajtónak körbeküldött e-mailben. Kérdésünkre, hogy hosszútávon miért veszélyeztetné a magyar moziforgalmazást a hollywood-i stúdió piacvédő lépése, egyelőre nem kaptunk választ.

 

Csúszik a végső leszámolás a gonosszal a kalózok miatt (Harry Potter 7)

– Az nem megoldás, hogy valami nem kerül moziba Magyarországon. Ha a kereslet nem találja meg a legális csatornákat, akkor az illegálisat fogja választani. Valahonnan úgyis felkerül a netre. A Warnernek nem a magyar piac fáj, hanem az, ha az itt készített kópiát letöltik Európában vagy az USA-ban - világította meg a helyzetet a kalózkutató adjunktus.  – A torrentezők azt töltik le, ami felkerül. A torrent pusztán egy alternatív terjesztési csatorna, ami a szakmai felmérések szerint egyébként sem veszélyezteti igazán a moziforgalmazók bevételeit – fogalmazott Bodó.

 

Felmérés a filmletöltésről

A magyarországi filmforgalmazás átalakulásában (miként a filmipar globális tendenciáiban) tetten érhetők olyan folyamatok, amik a moziközönség fájlcseréléstől függetlenül is bekövetkező csökkenésére utalnak. A fájlcserélő piac és a moziforgalmazás főbb paramétereinek leíró statisztikái megerősítik azt a feltételezést, hogy a fájlcserélés egyszerre tölt be hiánypótló és helyettesítő funkciót. A két hónap során követett felhasználók kevesebb mint 10%-a töltött le kizárólag a letöltés idejében mozikban játszott filmeket. A vizsgált időablakban játszott filmek 1,65 millió nézőjére a három legfontosabb magyar trackeren 158 ezer letöltés jutott (10 néző után egy letöltés), ami nem értékelhető a forgalmazók üzletmenetének pusztításaként.
Forrás: A filmek online feketepiaca és a moziforgalmazás: A tranzakciószintű elemzés lehetőségei. Szociológiai Szemle, 20 (3), 34-75

Bittorrent kliens: www.bittorrent.com
BitTorrent magyarul: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/bittorrent.html


Kubiszyn Viktor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.