Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-15 08:00:00

Kézmosás világnapja: életeket menthet a helyes tisztálkodás

Hasmenést okoznak a mobiltelefonok

Elrettentő kutatási eredményekkel riogatják a kutatók a briteket. A cél azonban nemes: a kézmosás fontosságára akarják ily módon felhívni a figyelmet.

A londoni Queen Mary egyetem, valamint a szintén londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Egyeteme által, a Kézmosás Világnapja (október 15.) kapcsán kiadott tanulmány szerint minden hatodik brit mobiltelefonon megtalálható a székletbaktérium.


Pusztító E.coli

A kutatók 12 angol városban több mint 400 mobiltelefonról és kézről vett mintája azt bizonyítja, sokan bizony nem megfelelően használják a szappant. Bár a megkérdezettek 95 százaléka lelkiismeretes-kézmosónak vallotta magát, a laboratóriumban észlelt eredmények már nem hazudtak. Eszerint a vizsgált telefonok 92, míg a vizsgált kezek 82 százalékán találtak fekália-baktériumokat a kutatók.


A rettegett E.Coli. Fotó innen

Az E.Coli baktérium (Escherichia coli) normális esetben az emberi vastagbélben található meg, de újra a szervezetbe jutva súlyos bélrendszeri betegségeket okozhat. Elég csak az idén nyáron tomboló németországi EHEC-járványra gondolni, és máris kétszer mosunk kezet a jövőben. Mint ismeretes, a halálos áldozatokat is szedő, óriási hisztériát kiváltó E.Coli-járvány Németországban ütötte fel a fejét május elején, és halálos áldozatokat is szedett. Először az uborkára gondoltak, mint hordozóra, de végül bebizonyosodott, hogy egy fogyasztásra alkalmas növénycsíra okozta a járványt. Az emberi veszteség mellett Európa gazdasága is megszenvedte az E.coli-pusztítását.


Nincs mese

A londoni kutatók a Kézmosás Világnapja alkalmával végzett kutatásban arra jutottak, hogy a legfertőzőbb mobiltelefonok Birminghamben találhatók, Londonban pedig a telefonok 28 százaléka hordozza magán a gyomorforgató baktériumokat.

Dr. Val Curtis, a londoni higiéniai iskola professzora a BBC-nek elmondta: a tanulmány éles eltéréseket mutat Nagy-Britannia nyugati és déli része között. Curtis szerint nyugaton több mobiltelefon és kéz volt fertőzött, ezt a tényt pedig két dologgal magyarázta: szerinte a baktériumok a hidegben tovább fennmaradnak, de az is lehet, hogy a nyugaton élők kevesebbszer mosnak kezet. Bár utóbbi kijelentésével nagy valószínűséggel nem szerez barátokat Glasgowban és Liverpoolban. A professzor elmondta: három éve is készült egy hasonló felmérés, és már akkor is kiderült a térség „szennyezettsége”.

Curtis nem finomkodik a szavakkal. A Kézmosás Világnapjának kampányszervezőjeként bízik abban, hogy a most nyilvánosságra hozott eredmények észhez térítik az embereket, és rendesen kezet mosnak minden vécé használat, vagy szennyezett felület (bevásárlóközpontok, mozgólépcsők, stb.) megfogása után. A professzor a BBC-nek elmondta: a székletből a kézre illetve a mobiltelefonra telepedett baktériumok órákig is képesek életben maradni. De a kör itt még nem zárul be: a kézről továbbkerülnek a kilincsekre (ezáltal más emberekre), élelmiszerekre és így tovább.


A nagy gyilkos

Az 1980-as években napvilágot látott, máig vitatott higiéniai hipotézis szerint a túlzott tisztálkodás gyengíti a gyermekek immunkrendszerét. A Kézmosás Világnapja sem a patikatisztaságot akarja belénk sújkolni: egész egyszerűen kezet kell mosni minden WC-használat, vagy nyers hús (különösen a baromfi-félék) feldolgozása után.

A fejlődő országokban emberek százai halnak meg naponta a rossz higiéniai körülmények miatt. A hasmenéses megbetegedéseket továbbra is a világ egyik legnagyobb gyilkosaként emlegetik az orvosok. Míg a fejlett országokban a kézmosás csupán egy csúnya gyomorrontástól ment meg bennünket, addig a szegényebb országokban életek múlnak rajta. Ne feledjük: a kézmosás a legolcsóbb és leghatékonyabb módja annak, hogy kikerüljük a fertőző vírusokat és baktériumokat.


–mi (forrás: BBC)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.