Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-24 12:09:00

A tartós gyász felőrölheti őket

Gyerekek, akik nem képesek megvigasztalódni

A gyerekek által átélt gyász, amit egy tragikus hirtelenséggel elhunyt szülő halálakor éreznek idővel elmúlik, de az érzés mély gyökeret verhet.

A legújabb vizsgálatok szerint bár túllépnek a gyermekek és tinédzserek a mindennapi gyászon, de legbelül felemésztheti őket a fájdalom. A szakértők szerint olyan szintű depressziójuk lehet, amitől a napi feladataikat sem képesek elvégezni. A kutatók összesen 182, 7 és 18 év közötti önkéntes életét követték figyelemmel, akiknek szülei hirtelen, öngyilkosság, baleset vagy betegség következtében hunytak el.


A hirtelen halál a legrosszabb

A Pittsburgh Orvosi Egyetem Nyugati Pszichiátriai Intézet és Klinika kutatási eredményei szerint a vizsgált gyerekek és tinédzserek 59 százalékánál a haláleset után 9-21 hónappal jelentősen csökkent a gyász érzése, és nem is tért vissza a későbbiek során. 31 százaléknál a fájdalom kilenc hónappal a halálesetet követően ismét erősödni kezdett, majd tartósan csökkent további 33 hónapon keresztül. 10 százalék esetében azonban a kilenc hónap elteltével tapasztalt gyász és fájdalomszint nem csökkent, sőt, némely esetekben erősödött is a szülő halála utáni 33 hónapban.


Figyeljünk rájuk. Fotó innen

A kutatók szerint a legmagasabb értékek a hirtelen elhunyt szülők gyermekeire voltak jellemzők, akik kilenc hónappal a haláleset után depressziós tüneteket tapasztaltak magukon. Ezek a fiatalok sokszor a napi teendőiket sem tudták ellátni a depresszió és a poszt-traumás stressz betegség tünetei miatt. A depresszió különösen gyakori volt azokban a esetekben, amikor a túlélő szülő sem tudta megfelelően feldolgozni társa elvesztését, vagy ha valaki mást hibáztatott a halála miatt.

A kutatás részletes leírása az Archives of General Psychiatry című szaklap szeptemberi számában olvasható.

mi, Medipress

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.