Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-01-29 19:08:00

Nárcizmusjárvány, vagy túl kevés jó szó

Fontosabb az elismerés, mint a szex?

A pénznél, sőt a szexuális élménynél is fontosabb az elismerés, a jó osztályzat, a dicsérő szó a fiatalok számára – derült ki egy amerikai kutatásból.

A megkérdezett diákok többsége önbizalmat erősítő élményekre vágyik, a baj csak az, hogy ezért nem igazán hajlandó erőfeszítést tenni.

Szakemberek már-már új függőségként tartják számon a fiatalok mindenek fölött álló elismerési, pozitív önértékelési vágyát, és úgy tekintenek rá, mint a narcisztikus vonások egyik jellemző megnyilvánulására. Mindez szerintük azt jelenti, hogy a mai fiatal nemzedék többre értékeli, jobban szereti önmagát, mint a korábbi generációk.


   John William Waterhouse: Echo és Narcissus, 1903.
 

Az erről való tudományos értekezést, illetve vizsgálatokat két amerikai szerző, Jean Twenge és Keith Cambell A nárcizmusjárvány című, nemrégiben megjelent könyve váltotta ki. A szerzők a műben a mai nemzedék nagy egójára, önszeretetére, egész egyszerűen szólva: az önzésére hívják föl a figyelmet. Az állításukat vitatók egyik fő ellenérve, hogy mindezek csak a felnőtté válás időbeli kitolódásának a jelei, ami még nem jelenti azt, hogy a mostani fiatalok önzőbbek lennének.

A kérdést megvizsgálva a Michigan Egyetem kutatói kérdőíves fölmérésbe kezdtek, amelynek keretében mintegy százötven diákot kérdeztek meg kedvenc elfoglaltságaikról. A listán a következő választási lehetőségek szerepeltek: hozzájutni egy nagyobb pénzösszeghez, bulizni a haverokkal, részt venni egy kedvenc ételekből készített lakomán, találkozni a legjobb baráttal, szeretkezni, illetve dicséretet, elismerést kapni, kiváló osztályzatra szert tenni. A válaszok kiértékelésből kiderült: a legtöbb fiatal dicséretre, elismerésre, azaz önbizalmat erősítő élményekre vágyik, függetlenül attól, hogy mikor volt utoljára része ilyenben.

A kutatók szerint az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy hibás az a jelenlegi gyakorlat, amelynek értelmében az oktatási rendszerben már óvodás kortól a gyerekek önértékelésének erősítését hangsúlyozzák, azon elv alapján, hogy ha a gyereknek önbizalma van, jobban is teljesít. Ezzel szemben a helyes út az, ha a gyerek önbizalma attól fejlődik, hogy jól teljesít. Vagyis a legfőbb cél nem az önbizalom önmagáért való növelése, hanem a saját teljesítményen alapuló önbizalom és önértékelés kialakítása, ami elismeri és értékeli mások teljesítményét is. Ezt követeli meg például a munka világa is, ahol az önző, csak magára gondoló ember előbb-utóbb nehézségekbe fog ütközni, és a személyes kapcsolatai sem lesznek gondoktól mentesek.


Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.