Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-26 08:00:00

Több ezer ember életét változtatta meg egy pillanat alatt

Építhetünk-e igazi kapcsolatokat a neten?

Lehet valakinek több száz vagy több ezer emberrel - online vagy offline- mély kapcsolatot ápolni?

A szociális média (főleg közösségi oldalak) révén kialakult online kapcsolatok sekélyek, s ez aggodalomra adhat okot. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kilépjünk ebből a körből, hogy egészséges és értelmes kapcsolatokat ápoljunk szeretteinkekkel, barátainkkal.


Jézus modellje: örök

Figyeljük csak meg, hogy tett Jézus! Olyan modell alapján élt egyszerre mély és szerteágazó kapcsolatrendszerben, amelyben mindenki úgy érezte: közel van i

Jézus többnyire több ezer fős tömegek előtt beszélt. Több száz igaz követője volt. Jézus 12 embert választott maga mellé tanítványnak. Péter, Jakab és János voltak a legközelebbi barátai. Ha megfigyeljük, akkor négy szinten mozgott Jézus kapcsolatrendszere.

 

 

A piramis alján a tömeg, míg a csúcson a legközelebbi szeretteink helyezkednek el. Vagyis egyre kevesebben vannak egy adott csoportban, amint halad felfelé a piramis. De ha megnézzük, hogy mennyi időt és figyelmet szentelt Jézus egy-egy típusú kapcsolatnak, akkor máris megfordíthatjuk a háromszöget.

 

 

Jézus a legtöbb időt Péterrel, Jakabbal és Jánossal töltötte, a többi tanítványával viszonylag kevesebbet volt együtt. A Biblia nem ad részletes leírást Jézus szélesebb követőinek csoportjáról, de amint az a Lukács 10-ből kiderül, 70 emberrel igyekezett sok időt tölteni, megismerni őket, bizalmat szavazni nekik, hogy azután ők vigyék előre a hírét különböző városokba.


Nem töltött fölöslegesen időt senkivel

Jézus lényegesen kevesebb időt töltött a tömegből kiváló emberekkel, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé vette figyelembe őket. Az evangéliumok tele vannak olyan beszámolókkal, amelyek Jézus tanításairól és gyógyításairól szólnak.

Jézus a tömegeknek prédikált, a tömegben álló embereket tanította. Egy-egy ilyen tanításnál jelen voltak a legközelebbi barátai és a többi tanítvány is. Tudatos volt ez a stratégia: miközben a tömegnek beszélt, őket is tanította, de azt a látszatot keltette, hogy másoknak beszél, és nem az apostoloknak. Nekik mindig később magyarázta el a dolgok miértjét, akárcsak a híres hal- és kenyérosztás momentumát is.

A tanítványok pedig azáltal, hogy részt vettek Jézus tömegekhez intézett beszédeinél, lényeges részeivé váltak a krisztusi tanításoknak.

Jézus megértette, hogy Istennek egy pillanat kell ahhoz, hogy örökre megváltoztassa valakinek az életét. Jézus nem ápolt szorosabb kapcsolatokat azokkal az emberekkel, akiken segített, gondohatlunk itt a kútnál vizet merítő nőre, a meggyógyított leprásokra, a tetőn keresztül Jézus elé eresztett bénára, vagy arra az emberre, akit egy csapat démon vett birtokba. Legalábbis itt a Földön nagy valószínűséggel csak addig maradt kapcsolatban velük, amíg segített rajtuk, majd továbbment. Abban a pillanatban, amint segített, örökre megváltoztatta az elesettek életét. Vajon egy-egy ilyen eset révén hány másik életet változtatott meg?

 

 

mi/ blogs.christianpost.com

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.